Grindavik's vulkaan en klimaat: NRC podcast luistertip

15 januari 2024
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
vulkanisme
IJsland
Nieuws
FOTO: JAMES ST JOHN/ FLICKR

Op 14 januari 2024 vond opnieuw een vulkaanuitbarsting plaats bij Grindavik op IJsland. Seismische activiteit langs de breuklijn op het Reykjanes-schiereiland veroorzaakte lava tussen Grindavik en The Blue Lagoon, resulterend in de evacuatie van 4000 inwoners op 13 januari.

Deze gebeurtenis werpt vragen op over klimaatmodificatie. De NRC Vandaag-podcast (20 minuten) onderzoekt in "Gaan (kunstmatige) vulkanen de opwarming van de aarde stoppen?" het potentieel van geo-engineering. Terugblikkend op de Pinatubo-uitbarsting in 1991, die wereldwijd de temperatuur een jaar lang met een halve graad deed dalen, verkent de podcast met wetenschapsredacteur Laura Wismans de rol van vulkanen in klimaatverandering.

De aflevering biedt diepgaande inzichten, ondersteund door geluidsfragmenten en wetenschappelijke bevindingen, over het gebruik van vulkanen als middel om klimaatverandering tegen te gaan. Een boeiende luisterervaring voor wie geïnteresseerd is in de relatie tussen natuurlijke gebeurtenissen en klimaatoplossingen.