IJslandse schrijfster wint Glazen Globe met het boek Hoe je een vulkaan kunt blussen

6 oktober 2017
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
onderwijs
Nieuws
FOTO: FLORIEN WILLEMS
De juryvoorzitter Daphne Rijborz (links), IJslandse schrijfster Alda Berglind Egilsdóttir (midden) en illustratrice Wendy Panders (rechts)

Op OBS De Tuimelaar in Hoogvliet is vrijdag 6 oktober de Glazen Globe voor het beste geografische kinderboek uitgereikt aan schrijfster Alda Berglind Egilsdóttir voor haar boek Hoe je een vulkaan kunt blussen. Samen met illustratrice Wendy Panders nam de schrijfster de prijs in ontvangst.

 

Twee leerlingen uit groep 7/8 mogen de Glazen Globe overhandigen aan de IJslandse schrijfster nadat de jury toelicht waarom juist dit het winnende boek is. ‘Het is geen stereotypering van IJsland, maar juist een leerzaam boek vol interessante feiten,’ zegt Daphne Rijborz, juryvoorzitter van de Glazen Globe.

Voor de leerlingen wordt het na het officiële gedeelte pas echt interessant. Er is in de klas nog weinig bekend over IJsland, niemand is er ooit geweest. Daar komt verandering in wanneer twee leerlingen een stuk uit het winnende boek voorlezen. De leerlingen leren IJslandse woorden en horen over het spannende vikingenleven van vroeger. Hierna zitten ze vol vragen voor de schrijfster en de illustratrice. Van ‘Heeft u ooit zelf een vulkaanuitbarsting gezien?’, ‘Ligt er áltijd sneeuw?’ tot ‘Hoeveel tekeningen heeft u al gemaakt?’. Als het vragenvuur gedoofd is gaan de leerlingen nog zelf aan de slag: ze leren wat hun ‘IJslandse’ achternaam is en proberen hun eigen naam in het oude IJslandse schrift schrijven.

Unanieme winnaar

De jury van de Glazen Globe heeft unaniem Hoe je een vulkaan kunt blussen verkozen tot beste boek. Zoals de jury zegt: ‘Het boek is een spetterende ontdekkingsreis door de krochten van het IJslandse landschap en wonderlijke cultuur. De auteur heeft aan de hoge informatiedichtheid precies genoeg humor, zelfspot en nuchterheid toegevoegd. De winnares – een echte IJslandse - weet een sfeer te scheppen waarbij je de dampende grond kunt ruiken, het ongedierte kunt voelen, de lokale pot kunt proeven en de op kaarten weergegeven geografie bijna in het echt kunt ervaren. De geografische informatie wordt opgediend met een sausje van relevante folklore en een snufje mythologie. De illustraties van Wendy Panders zorgen bij alle onderwerpen een duidelijke, zowel inhoudelijke als humoristische, meerwaarde.’

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundige Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit aan beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek.  Op www.geografie.nl/glazenglobe vindt u het hele juryrapport en de lijst met aanbevolen boeken.

FOTO: FLORIEN WILLEMS
Leerlingen reiken de prijs uit aan de schrijfster en de illustratrice
FOTO: FLORIEN WILLEMS
FOTO: FLORIEN WILLEMS
Vreemde IJslandse woorden worden voorgelezen door een leerling
FOTO: FLORIEN WILLEMS
Het oude IJslandse schrift