Nog een keer de Basiliek van Koekelberg

13 april 2018
Auteurs:
Manuel Aalbers
geografie en toerisme, KU Leuven
Dit artikel is verschenen in: geografie april 2018
Blog: Brussels Lof
Opinie
FOTO: ARLENZ CHE

In Brussels lof 14 besprak ik een van de twee bepalende gebouwen van de Brusselse skyline, de Nationale Basiliek van het Heilig Hart, beter bekend als de Basiliek van Koekelberg. Wat ik u niet vertelde – en zelf niet wist – is dat de basiliek nog meer geheimen herbergt. De lokale krant Bruzz wijdde onlangs een editie aan de gemeente Koekelberg, waarbinnen de helft van de basiliek ligt. Eén artikel ging over de basiliek en ik citeer er vrijelijk uit.

Onder de kerkvloer, die vijfduizend bezoekers kan herbergen, ligt een even grote kelderverdieping. Die was eerst deels bestemd als kolenkelder, maar met de vertraging van de bouw werd die overbodig. Toen de kerk in 1951 werd ingewijd, voldeed een kleinere mazoutketel (stookolie, red.). Er was ruimte te over. Toen de mazoutketel werd vervangen door een gasketel, kwam er nog meer ruimte vrij.

Nu zit Speleoclub Le Redan (voor speleologen) in de voormalige kelders. In de crypte ernaast (ruimte voor duizend mensen) huist de vereniging Katholieke Charismatische Vernieuwing. De crypte kan worden aangepast aan de behoeften. Zo wordt theaterzaal Vitta (230 plaatsen) verhuurd aan amateurgezelschappen. Er zijn ook feestzalen voor communie-, trouw- en andere feesten. Verder is er een aantal kantoren, vaak van katholieke signatuur, inclusief de Katholieke Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem. Tot eind vorig jaar huisde er ook een katholieke radiozender. De bridgeclub zit er nog steeds.

Verder zijn er twee musea, het Museum van Moderne Religieuze Kunst en het Museum Zwartzusters, een vintagekledingzaak, een conciërgewoning en restaurant Le Basilic. Die laatste biedt zowel foie gras op toast als pannenkoeken, en organiseert elke week een diner-spectacle a gogo in Braziliaanse sferen.

Bruzz eindigt haar analyse door met een knipoog Marcus 11, vers 17 te citeren: ‘Staat er niet geschreven “Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn”? Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’

Onverwachte activiteiten in de Basiliek van Koekelberg