Onderwijsdag – sneak preview [4]: Klimaatadaptatie op je kaart

3 november 2022
Nieuws
FOTO: FLORIS BOOGAARD
Floris Boogaard heeft tijdens een excursie van het waterschap WDOD in Meppel de waterdoorlatende bestrating blank gezet.
Onderwijsdag – sneak preview

Deze serie geeft alvast een inkijkje in een aantal workshops en excursies waaraan je kunt deelnemen tijdens de KNAG Onderwijsdag op 1 december in Amersfoort. Dit keer de excursie BC101 over klimaatadaptatie.

Het klimaat verandert en daarop zullen we onze leefomgeving moeten aanpassen. Vooral in steden, maar ook op platteland zijn er grote uitdagingen. Waar liggen dan die klimaatadaptieve maatregelen? En misschien belangrijker, wat kun je zelf doen tegen droogte, hittestress en wateroverlast? In deze workshop duiken we in climatescan.nl, waar je meer dan 10.000 praktische voorbeelden kunt vinden en je zelf je favoriete oplossingen op de kaart kunt zetten, tijdens een wandeling door Amersfoort. Floris en Wouter nemen je mee in de geografische wereld van wadi’s, regenwatertuinen, waterpleinen en nog veel meer.

Climatescan.nl is de grootste open source, citizenscience database over klimaatadaptatie en mitigatie in de wereld. Duizenden mensen bezoeken per week meer dan 10.000 projecten die door ruim 1500 actieve deelnemers in kaart zijn gebracht. De projecten variëren van een slimme regenton die het weer kan voorspellen, tot de grootste drijvende zonneparken van de wereld. Het gaat om concrete oplossingen in het particulier en openbaar gebied die allemaal een verhaal vertellen en inspiratie zijn voor anderen in deze (inter)nationale community. De projecten op deze geografische kaart worden geïllustreerd met foto’s, video’s, websites en onderzoeksresultaten. Je kunt kaartlagen aanzetten met bijvoorbeeld bodemsoort, grondwaterstand of wijktypologie om inspiratie op te doen of voor onderzoeksdoeleinden. Want we willen niet alleen weten waar klimaatadaptatie ligt, maar ook of het werkt.

De projecten variëren van een slimme regenton die het weer kan voorspellen, tot de grootste drijvende zonneparken van de wereld.

Tijdens de workshop vertellen we hoe de voorzieningen werken en ook waar het vaak misgaat, om van te leren. Je gaat het zien en beleven in prachtig Amersfoort. Alvast een voorproefje? Kijk op climatescan.nl welke projecten er in je eigen omgeving lopen en meld je vast aan en voeg een project toe. Vragen? Neem contact op met Floris of Wouter of spaar je vragen op voor straks tijdens de workshop. 

Impressie klimaatadaptatie-excursie uit 2018 in Amersfoort: waar je leert hoe je buiten klimaatadaptatie kunt herkennen en in kaart kan brengen.

Nog niet ingeschreven voor de Onderwijsdag? Doe dat dan snel via dit formulier. Voor veel deelsessies geldt een maximaal aantal deelnemers en vol=vol, dus wees er snel bij!