Zeldzame kaarten van de Holocaust

20 december 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
kaarten
Tweede Wereldoorlog
Nieuws
BRON: UNIVERSITAIRE BIBLIOTHEKEN LEIDEN
Uitsnede geheime Duitse stadsplattegrond van Warschau uit 1939 waarop de SS in november 1940 de contouren van het geplande joodse getto intekent.

Onlangs kregen de Universitaire Bibliotheken Leiden een grote particuliere kaartencollectie geschonken, met daarin onder andere zeldzame nazi- en joodse kaarten van de Holocaust.

De collectie is in ruim veertig jaar bijeengebracht door de twee hartstochtelijke verzamelaars John Steegh en Harrie Teunissen uit Dordrecht. Het betreft een verzameling van circa 17.000 losse kaartbladen en ongeveer 2300 atlassen en reisgidsen, inclusief propaganda- en advertentiekaarten, met het zwaartepunt op de 19e en 20e eeuw. Belangrijke thema’s zijn watermanagement, stadsontwikkeling, etnische relaties en militaire conflicten. Topkaarten zijn onder meer wandkaarten van de hoogheemraadschappen van Rijnland (1687), Delfland (1712) en Schieland (1928) en Ottomaanse kaarten.

De collectie bevat ook zeldzame nazi- en joodse kaarten van de Holocaust. Uniek is de geheime Duitse stadsplattegrond van Warschau uit 1939 waarop de SS in november 1940 de contouren van het geplande Joodse getto intekent.

Steegh en Teunissen hebben meerdere exposities met hun kaarten ontworpen en bereiden voor 2023 de tentoonstelling Moderniteit in kaart in het Design Museum in Den Bosch voor.

Lees hier meer over de collectie.