NGV themadag Aarde in beweging

Universiteit Utrecht, Koningsbergergebouw
18 februari 2023 - 09:30
18 februari 2023 - 17:00
BRON: JOHN WILEY/WIKIMEDIA COMMONS
Luchtfoto van een deel van de San Andreasbreuk in het Carrizo Plain National Monument.

Op zaterdag 18 februari 2023 organiseert de Nederlandse Geologische Vereniging een themadag getiteld 'Aarde in beweging'.

Doel van de themadag is verzamelaars, geïnteresseerden en wetenschappers met elkaar in contact te brengen. Er wordt een aantal lezingen verzorgd, deze gaan in op geologische processen. Hoe is de opbouw van de aarde en welke gevolgen heeft dit voor het aardoppervlak? Hoe weten wij dat er subductie is? Hoe worden subductieprocessen gemodelleerd? Wat doet subductie met het Middellandse Zeegebied en welke gevolgen hebben de bewegende aardplaten uiteindelijk voor Nederland? Naast de lezingen kunnen verzamelingen getoond worden en er is een boekenmarkt aanwezig.

Programma

09.30 – 10.15 Registratie, koffie/thee, ontmoeting, tentoonstelling, geologische boekenmarkt
10.15 – 11.05 Lezing Arwen Deuss over de opbouw van de aarde
11.05 – 11.55 Lezing Wouter Schellart over o.a. het modelleren van subductieprocessen en mega aardbevingen
12.00 – 13.00 Lunchpauze (neem uw eigen lunch mee), ontmoeting, tentoonstelling, boekenmarkt
13.00 – 13.50 Lezing Jan Wijbrans over Tijdschalen van subductie-gerelateerde metamorfe processen in de Griekse Cycladen
13.50 – 14.40 Ronald van Balen over de neotektoniek in Europa ingezoomd op de Ardennen en het Roerdalslenksysteem
14.40 – 15.00 Koffiepauze
15.00 – 16.45 Algemene Ledenvergadering (alleen voor NGV-leden). Zie voor de agenda  blz. 4 in mededelingendeel van G&H nr. 6 2022

Deelname en kosten

Kosten voor deelname:

  • NGV-leden: 5 euro
  • niet-leden: 20 euro
  • studenten: 5 euro

Aanmelden is verplicht, dat kan via geologienederland.nl

Extra informatie

Wilt u zich voorbereiden op deze dag? Kijk dan eens naar Arwen Deuss.

Tafelpresentaties

Uitnodiging: leden (en niet-leden) die iets willen laten zien wat aan bewegende aardplaten gerelateerd is kunnen iets van hun materiaal tentoonstellen. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan de oudste gesteenten op aarde en aan gesteenten uit de mantel. Graag voor 25 januari aanmelden bij Clarinus Nauta (ngv.voorzitter@geologienederland.nl). Deze leden hebben gratis toegang en krijgen een reiskostenvergoeding aangeboden van maximaal 50 euro. 

Lezen

Boeken en tijdschriften vormen een belangrijke bron voor mensen die zich in hun hobby willen verdiepen. Daarom zijn boekhandelaren aanwezig met een zeer groot assortiment boeken en tijdschriften. Daarnaast is de Bibliotheek van de NGV toegankelijk waar alleen leden van de landelijke NGV gebruik van kunnen maken. Zij kunnen eventueel ook van te voren literatuur bestellen die dan op deze dag in ontvangst kan worden genomen.

Locatie

De themadag wordt gehouden in het Victor J. Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Utrecht-Uithof. Goed bereikbaar met eigen auto en openbaar vervoer. Parkeergelegenheid: parkeerterrein Budapestlaan en verderop bij de hoek van Princetonlaan en Sorbonnelaan is ook een parkeerterrein. Parkeren op zaterdag is gratis.