geografie oktober 2013

Vervoersarmoede | Tikkende koolstofbom in Siberië | China in Afrika | Herontwikkeling SuikerUnieterrein | De vorming van China’s grote woestijnen | Glazen Globe 2013 | ‘Docent maakt het verschil’

Kennis

Vervoersarmoede: sociale uitsluiting door gebrek aan vervoersmogelijkheden

Door gebrek aan vervoersmogelijkheden hebben sommige groepen in België en Groot-Brittannië minder toegang tot banen en voorzieningen, en weinig gelegenheid familie en vrienden te bezoeken. In de Verenigde Staten is zelfs sprake van food deserts. Hoe is de situatie in Nederland?

Opinie

Venetië revisited - Stad in zicht [25]

In een stad als Venetië is het de kunst om de toeristische drukte en de tropische warmte te negeren.

Blog: Stad in zicht
Venetië
Kennis

Tikkende koolstofbom in Siberië

Door de dooi van permafrostbodems komen gigantische koolstofvoorraden vrij. Bacteriën kunnen deze omzetten in CO2 en methaan, waardoor de klimaatopwarming de komende eeuwen enorm toeneemt.

klimaatverandering
Rusland
Kennis

China in Afrika: een geslaagd verstandshuwelijk

China gaat zakelijke relaties met Afrika aan zonder de ideologische agenda die westerse landen aan leningen en hulp verbinden. Via joint ventures stelt China de toe- voer van grondstoffen naar het thuisland veilig en cre- eert het afzetmarkten voor de eigen goederen. Dit dwingt Europa de relatie met het Zwarte Continent te herzien.

China
globalisering
Afrika
Opinie

'I know exactly what it feels like' - Geografische ervaring [9]

Lezers reageerden massaal op onze oproep een bijzondere geografische ervaring met ons te delen. Deze keer: 'I know exactly what it feels like'.

Geografische ervaring
Hong Kong
Kennis

SuikerUnieterrein: testcase van organische aanpak herontwikkeling

Herontwikkeling van voormalige industriecomplexen werd tot voor kort integraal aangepakt door consortia van grote institutionele en private partijen. Maar de vraag stagneert. Een tentatief ontwerp voor het oude SuikerUnieterrein in Groningen laat zien dat het in kleinere stappen en samen met gebruikers beter kan.

Groningen
Kennis

De vorming van China's grote woestijnen

Joost Terwindt belicht de geologische geschiedenis van het Tarim Bekken en laat zien hoe China aan de Taklaman en Gobi-woestijn komt.

China
geomorfologie
China
Kennis

Reisverslag van een 17e eeuwse IJslander: Ólafur Egilsson in Enkhuizen en op Vlieland

In 1627 met vrouw en kinderen door piraten naar Noord-Afrika ontvoerd. Daar vrijgelaten om losgeld te halen in Denemarken. IJslander Ólafur Egilsson schreef een verslag van zijn reis die ook langs ‘Enkeysen’ en ‘Fleyland’ voerde. Maar waar lag Rolbýr?

reisverslag
Nieuws

Glazen Globe 2013 naar Charlotte Dematons: Nederland met andere ogen bezien

Het prentenboek Nederland won de Glazen Globe 2013. De van oorsprong Franse maakster, Charlotte Dematons, werpt daarin een verfrissende blik op ons kikkerlandje, in de traditie van de Histoiregéo.

Nederland
Kennis

'Docent maakt het verschil'. Interview met oud-docent Willem Dragt

Voort het eerst sinds 1975 gaat Willem Dragt de week na de vakantie niet naar school. Na 38 jaar leraarschap in Wageningen geeft hij het stokje door. Hij vertegenwoordigt een hele generatie docenten aardrijkskunde die met pensioen gaat.

Opinie

D"-laag - Gaia [3]

Deze reeks raakt aan de Gaiahypothese, die stelt dat de aarde een levend, zelfregulerend organisme is.

Blog: Gaiahypothese