Albanese regering en Patagonia bundelen krachten voor oprichting Nationaal Park Vjosa

15 juni 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: NICOLAS JEHLY/UNSPLASH

De Albanese regering heeft geschiedenis geschreven door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst met outdoormerk Patagonia voor de oprichting van het ‘Vjosa Wild River National Park’.

 

In Tirana, de hoofdstad van Albanië, sloten premier Edi Rama, minister van Toerisme en Milieu Mirela Kumbaro, en CEO van Patagonia Ryan Gellert zich aan bij de Albanese en internationale ngo's van de ‘Save the Blue Heart of Europe’-campagne. In de overeenkomst staat dat de Albanese regering en Patagonia gaan samenwerken om het stroomgebied en het rivierecosysteem van de Vjosa en bijbehorende zijrivieren te beschermen. Het gebied wordt als nationaal park beschermd volgens de criteria van ‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming: International Union for Conservation of Nature (IUCN). Het is een grote stap op weg naar de oprichting van het allereerste nationale park met wilde rivieren in Europa en het beschermen van deze laatste grote, wilde rivier van Europa. In het maartnummer van Geografie verscheen dit verhaal over de laatste wilde rivier.

Samen met de bijbehorende zijrivieren vormt de Vjosa een ecosysteem met een rijke biodiversiteit die zowel van nationaal als mondiaal belang is. De ongerepte natuur rondom de rivier zorgt voor de meest prachtige uitzichten over het gebied. Het ecosysteem herbergt meer dan 1100 diersoorten, waarvan er dertien wereldwijd bedreigd zijn, en er groeien twee bedreigde plantensoorten. Deze unieke ecologische en culturele eigenschappen bieden veel mogelijkheden voor ecotoerisme en andere economische voordelen voor de mensen in de regio.