Bronzen Vethmedaille voor Leo Paul

30 juli 2024
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: WIM HOEK
KNAG-voorzitter Veronique Schutjens reikt de Bronzen Vethmedaille uit aan Leo Paul.

Op donderdag 4 juli, na zijn afscheidscollege aan de Universiteit Utrecht, werd aan Leo Paul de Bronzen Vethmedaille uitgereikt door KNAG-voorzitter Veronique Schutjens. Deze medaille wordt uitgereikt aan personen die zich onderscheiden door bijzondere prestaties op het gebied van de aardrijkskundige wetenschappen en speciale inzet voor het KNAG. Leo is nu met pensioen. Terugkijkend op zijn bijdragen aan de geografische wetenschappen en aan de vereniging het KNAG kan hij eigenlijk niet aan deze medaille ontkomen.

De verdiensten van Leo voor de geografische wetenschappen, zie o.a. artikelen op researchgate.net/profile/Leo-Paul en boeken als Europa en Midden- en Oost-Europa, zijn van grote waarde voor studenten en wetenschappers. Dat geldt ook natuurlijk voor het onderwijs bij SGPL, dat niet alleen binnen de UU van belang bleek, maar ook breder. Leo inspireerde met zijn enthousiasme over Oost-Europa veel studenten om zich in die richting te verdiepen.

Daarnaast was en is Leo van grote waarde voor het KNAG. Hoewel niet altijd prominent op de voorgrond, Leo is er altijd, behulpzaam en bereid mee te werken. Een opsomming van zijn activiteiten voor onze vereniging. Leo is:

  • schrijver van artikelen voor het tijdschrift Geografie en geografie.nl;
  • voortrekker en lid van themaredactie van het prachtige jubileumnummer van Geografie in het kader van 150 jaar KNAG, samen met Ben de Pater en Rob van der Vaart;
  • schrijver van essay ‘Europa in het onderwijs: best belangrijk’ voor de bundel Aardrijkskunde in transitie? over vakinhoudelijke perspectieven op de examenprogramma’s aardrijkskunde;
  • spreker en organisator van lezingen/nascholingen voor aardrijkskundedocenten, zoals bijvoorbeeld een online nascholing over Oekraïne op maandag 28 februari 2022, binnen een paar dagen na de Russische inval op donderdag 24 februari (over de geschiedenis van de landen, grensconflicten en de Sovjetunie). Bijna 700 docenten volgden de online bijeenkomst en werden hier goed geïnformeerd om erover in hun klas te kunnen vertellen. Op de KNAG Onderwijsdag 2023 vertelde hij aan 243 deelnemers verder over ‘De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de toekomst van Europa’. In 2004 gaf Leo de jaarlijkse KNAG-lezing: ‘Oost-Europa in de Europese Unie. Van gegijzeld avondland naar gekoloniseerde achtertuin?’.

Verder is Leo:

  • betrokken bij het tot stand komen van de reisgids 'Het Ruhrgebied, verrassend veelzijdig' met bijhorende lesmateriaal, begeleider van de docentenexcursie naar het Ruhrgebied in 2006 en mede-organisator van de de KNAG-excursie ‘Duitse Hanzesteden & Berlijn’ (sociale geografie van Mecklenburg-Vorpommeren en Berlijn, fysische geografie van Noord-Duitse laagvlakte) in 2011;
  • KNAG-vertegenwoordiger en penningmeester van het samenwerkingsverband EUGEO (het Europese samenwerkingsverband van geografische genootschappen);
  • lid van de kascommissie van het KNAG, om samen met een ander lid de financiën van het KNAG te controleren;
  • namens de Facutleit Geoweteschappen (UU) lid van de webredactie van geografie.nl, waarbij wetenschappelijk geografisch onderzoek op journalistieke wijze wordt gedeeld met een breder publiek waaronder de aardrijkskundedocenten in Nederland en van maatschappelijk impact wordt voorzien.

Leo is bovenal een geweldig persoon. Het delen van kennis en verder brengen van onderwijs zijn intrinsieke drijfveren voor hem en daar hebben we allemaal enorm veel profijt van. Het KNAG is hier fantastisch mee geholpen, want dit zijn ook onze belangrijkste taken. 

Het KNAG reikt dus met veel overtuiging de Bronzen Vethmedaille uit aan Leo. Proficiat en veel dank!