Draagvlak voor klimaatbeleid onder vier voorwaarden

7 juli 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
klimaatverandering
Nederland
Nieuws
FOTO: DARIA NEPRIAKHINA/UNSPLASH

Een kilometerheffing op benzineauto’s, gasgebruik belasten of windmolens in de achtertuin? Ongeveer een kwart van de Nederlanders is óf faliekant tegen extra klimaatbeleid óf vindt juist dat de klimaatambities niet hoog genoeg kunnen zijn. Er is dus een brede middengroep van ongeveer 75%, die niet zo uitgesproken is. Hoe win je die burgers voor een ambitieuzer klimaatbeleid?

Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht ontwikkelden een innovatieve ‘klimaatraadpleging’. Via die weg gaven ruim 10 duizend Nederlanders hun advies aan de nieuwe regering. Op 17 juni kreeg Ed Nijpels, trekker van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, het eindrapport overhandigd en lichtten de onderzoekers de resultaten toe in de Tweede Kamer.

Uit de volksraadpleging blijkt dat je de stille middengroep onder vier voorwaarden kunt meekrijgen in een ambitieuzer klimaatbeleid.

  1. Klimaatmaatregelen die de persoonlijke levenssfeer direct raken zijn pas acceptabel als andere maatregelen zichtbaar maximaal zijn toegepast en de overheid een streng beleid voert tegen grote vervuilende sectoren.
  2. De lage inkomens worden beschermd en de kloof tussen arm en rijk wordt niet groter.
  3. De vervuiler betaalt.
  4. De baten van een maatregel zijn hoger zijn dan de kosten en een beter alternatief is niet voorhanden.

Lees meer op de website van de Universiteit Utrecht en TU Delft