Glazen Globe 2021 uitgereikt

11 oktober 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: EELKO POSTMA
In het midden Ruth Erica, met Daphne Rijborz (links) en Henk Jan Tannemaat.

De Glazen Globe, de prijs voor het beste geografische jeugdboek, gaat dit jaar naar Ruth Erica voor haar roman De boom met de bittere bladeren.   

Op 8 oktober werd in de Kinderboekenweek op scholengemeenschap Schaersvoorde in Winterswijk in aanwezigheid van alle eerste- en tweedeklassers de prijs uitgereikt door Henk Jan Tannemaat, de plaatselijke wethouder Cultuur.

Het boek vertelt het verhaal van Maridadi, een jonge Rwandese die op de markt werkt. Ze zou graag willen studeren, maar kan dit niet betalen. Ook komt ze niet in aanmerking voor de beurs voor de Overlevenden. Ze ontmoet Puck uit Nederland, een studente die met haar Nederlandse directheid durft te vragen naar veel onderwerpen waarover in Rwanda niet openlijk gesproken wordt. Maridadi raakt meer en meer geïnteresseerd in haar eigen geschiedenis rondom de genocide in Rwanda in 1994. En hoe die inktzwarte periode het leven van de Rwandezen nog steeds beïnvloedt.  

FOTO: EELKO POSTMA
Winnaar Ruth Erica met de jury van de Glazen Globe

De jury vindt het verhaal over de volkerenmoord in Rwanda – ook al vond die ruim 27 jaren plaats – en de thema's cultuur(verschillen), identiteit en conflictgebieden blijvend actueel. De vriendschap tussen Maridadi en Puck neemt je volgens de jury mee in het verhaal over Rwanda toen en nu.

Via de website van de uitgever zijn lessuggesties bij het boek te downloaden.  

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundige Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit aan het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek. Hier vind je de winnaars uit voorgaande jaren.