IPCC-rapport van dichtbij

10 augustus 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Klimaat
klimaatverandering
Nieuws
BEELD: CLEMENS STOCKNER/WIKIMEDIA (CC)
De Mittvakkat-gletsjer op Groenland.

In de media is volop te lezen over het nieuwste rapport van het klimaatpanel IPCC, dat op 9 augustus is uitgebracht.

De Volkskrant koos gister voor een interview met drie Nederlandse hoofdauteurs van het rapport, van Deltares, het KNMI en NIOZ. Ze geven een mooi inkijkje in de totstandkoming van de tekst.

‘De klimatologen maken een eerste, een tweede en een derde versie van het rapport. Tussendoor krijgen ze steeds commentaar van buiten, zowel van andere wetenschappers als van overheden. “De lat om commentator te mogen zijn ligt laag", zegt Van den Hurk [Deltares, red.]. "[…] Onder de commentatoren zijn klimaatsceptici die de auteurs om de oren slaan met onderzoeken die hun beweringen lijken tegen te spreken. Het is verplicht om op al die opmerkingen te reageren – het zijn er meestal honderden – inclusief bronvermelding. Zo vormt het klimaatrapport een steeds dichtere benadering van de waarheid." Lees hier meer.

Op de eigen site legt Deltares uit dat de publicatie van het IPCC in feite een deelrapport is dat inzoomt op de huidige en toekomstige staat van het klimaat en de invloed die de mens daarop heeft. Begin 2022 volgen twee delen die gaan over de socio-economische en ecologische gevolgen van de opwarming en mogelijke maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Deltares trekt zeven lessen uit het nieuwe deelrapport.

Het KNMI werkt momenteel aan een eerste duiding van het nieuwe IPCC-rapport voor de toekomst van Nederland, aangevuld met waarnemingen en onderzoek van het KNMI. Eind oktober brengt het instituut het Klimaatsignaal’21 uit, waarin te lezen is hoe het klimaat ervoor staat in Nederland.

Op de website van het NIOZ is een blog te volgen, Van delta tot diepzee, met een aflevering over het rapport van het IPCC. Met Aimée Slangen, een van de hoofdauteurs van het hoofdstuk over zeespiegelstijging.