Nooit Geweten [podcast]

20 mei 2022
Auteurs:
Marloes Pouw
onderwijscoördinator KNAG
Dit artikel is verschenen in: geografie mei 2022
Podcasts
recensie
Opinie

Deze podcastserie van Teun Duynstee is een hommage aan Wikipedia. De onderwerpen zijn al even divers. Een selectie van (licht) geografische verhalen die leuk of interessant zijn.

#41 Vermomd als eiland
Van de vier mijnenvegers die de Nederlandse marine tijdens WOII in Indonesië had liggen, wist één schip aan de Japanners te ontsnappen door een camouflage met takken, waardoor het op een eilandje leek. Overdag ging het schip voor anker vlak naast andere eilandjes en ’s nachts voer het verder richting Australië.

#19 Het Paleoceen-Eoceen Thermaal Maximum
Een boeiende aflevering over het PETM, de periode zo’n 55 miljoen jaar geleden, waarin de temperaturen snel opliepen, terwijl de aarde al warmer was dan nu (+ 6°C). De opwarming voltrok zich naar geologisch begrip razendsnel, in enkele duizenden jaren. Vermoedelijk door het vrijkomen van grote hoeveelheden methaan vanaf de zeebodem. Nu gebeurt dat binnen enkele honderden jaren vanwege de uitstoot van CO2 door de mens.

#26 De ijshandel
Een fascinerend verhaal over het verschepen van ijs. In 1839 voer een schip vol ijs uit Boston de haven van Sydney binnen. Eindelijk kon men in de zomerhitte genieten van gekoelde  drankjes. Al snel ontstond een wereldijshandel. Eerst werd het ijs vooral gebruikt voor luxeproducten. Later vormden de ijsblokken een katalysator voor schaalvergroting binnen de (Amerikaanse) landbouw en visserij. Blokken ijs werden uit de meren gezaagd en met paarden vervoerd naar ijshuizen. Vanaf daar werden ze verder verspreid over het continent en de wereld. Een aantal milde winters en de ontdekking van kunstijs deden de ijshandel uiteindelijk de das om.