Onderwijsdag – sneak preview [1]: Ontwerpen jouw leerlingen een klimaatneutraal plein?

24 oktober 2022
Auteurs:
klimaatverandering
Nieuws
BEELD: STICHTING TECHNOTREND

Bij jou in de klas kunnen de leerlingen aan de slag met challenges uit het echte bedrijfsleven! Samen met gemeente, provincies en bedrijven buigen ze zich over vraagstukken rond extreme weersomstandigheden, circulariteit binnen de stad, opschaling van voedselproductie en mobiliteit in duurzame wijken. Om er maar een paar te noemen…

Bijna 60% van de jongeren maakt zich zorgen over klimaatverandering. Ze voelen zich verdrietig en boos, maar ook machteloos en hulpeloos. Het Young Innovators-programma biedt hen een handelingsperspectief en handvatten om zich in te zetten voor voor een betere wereld.

Onderwijsdag – sneak preview

Deze serie geeft alvast een inkijkje in een aantal workshops en excursies waaraan je kunt deelnemen tijdens de KNAG Onderwijsdag op 1 december in Amersfoort. Dit keer deelsessie A07 over het Young Innovators-programma van Stichting Technotrend.

‘Ja, de wereld warmt op, maar wat kan ík eraan doen?’

Young Innovators gaat verder dan kennis van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Leerlingen krijgen de ruimte om met elkaar te delen hoe ze naar de toekomst kijken en hoe hun ideale wereld eruit zou zien. Daarna gaan zij in de actiestand. Ze maken kennis met systeemdenken: een holistische analysemethode om vraagstukken op te lossen. Onder begeleiding van experts uit het werkveld en ons team laat je je leerlingen meedenken in oplossingen: het is immers hún toekomst!

In onze workshop op de Onderwijsdag maak je in 50 minuten zelf kennis met de Young Innovators-aanpak. Je gaat aan de slag met de materialen waarmee leerlingen ook werken. En we laten zien hoe aardrijkskundige vaardigheden aan bod komen. Hoe is schaalverandering relevant om problemen te begrijpen? Waarom is het belangrijk problemen vanuit verschillende dimensies aan te vliegen? Door zelf te ervaren hoe systeemdenken en werken met challenges helpt bij burgerschapsvorming van leerlingen, hopen we jullie enthousiast te maken voor deze aanpak.

Tot slot schetsen we hoe het complete Young Innovators-programma eruit ziet en geven we we je extra informatie die nodig is om het programma te begrijpen. Heb je daarna nog vragen of ben je benieuwd hoe Young Innovators bij jou op school toegepast kan worden? Dan kletsen we in de pauze verder!

Nog niet ingeschreven voor de Onderwijsdag? Doe dat dan snel via dit formulier. Voor veel deelsessies geldt een maximaal aantal deelnemers en vol=vol, dus wees er snel bij!