Onderwijsdag – sneak preview [5]: Ontwerp een digitaal en interactief veldwerk

7 november 2022
Auteurs:
Nieuws
Onderwijsdag – sneak preview

Deze serie geeft alvast een inkijkje in een aantal workshops en excursies waaraan je kunt deelnemen tijdens de KNAG Onderwijsdag op 1 december in Amersfoort. Dit keer deelsessie BC102 over veldwerk met ArcGIS voor op School.

FOTO: ESRI NEDERLAND

Wil je je leerlingen op een moderne manier inzicht geven in de wereld om hen heen? Met ArcGIS voor op School ontwerp je een digitaal en interactief veldwerk, waarbij leerlingen zélf data verzamelen, die je vervolgens digitaal kunt koppelen aan allerlei andere informatie.

Terwijl je de leerlingen naar buiten stuurt om data te verzamelen, kijk je in de klas naar een realtime kaart van de ingewonnen gegevens. Tijdens een nagesprek in de klas koppel je zelf de ingewonnen data aan informatie uit andere, openbaar beschikbare kaartlagen. Je zorgt zo voor meer diepgang en stelt leerlingen in staat verbanden te leggen tussen verschijnselen in hun eigen leefomgeving.

Terwijl je leerlingen buiten gegevens verzamelen, kijk je in de klas naar een realtime kaart van de ingewonnen gegevens

Tijdens de workshop doorloop je alle stappen om een veldwerk op te zetten met ArcGIS voor op School: (1) je ontwerpt een survey, (2) verzamelt (proef)gegevens, (3) visualiseert de data en koppelt deze aan andere, openbaar beschikbare informatie, en (4) je presenteert de veldwerkresultaten digitaal.

Tijdens het ontwerpproces van het veldwerk oefen je het maken van een survey (zie hieronder) met ArcGIS Survey123. Je gebruikt deze checklist al tijdens de workshop om buiten proefdata te verzamelen. Eenmaal terug achter de computer visualiseer je de ingewonnen data op een online kaart. Je kunt die gegevens ook koppelen aan andere, bestaande informatie, bijvoorbeeld de kaartlagen uit de Levende Atlas.

BEELD: ESRI

Is het kaartontwerp klaar, dan kun je de veldwerkresultaten presenteren in een dashboard (zie hieronder) of een storymap. De verzamelde gegevens zijn dan direct live op de kaart te zien.

Je kunt de bevindingen vervolgens met de leerlingen nabespreken in de klas. Als je het dashboard en/of de storymap openbaar maakt, kan iedereen de resultaten ook thuis bekijken. Dit biedt alle mogelijkheden voor een aanvullende verwerkingsopdracht.

Nog niet ingeschreven voor de Onderwijsdag? Doe dat dan snel via dit formulier. Voor veel deelsessies geldt een maximaal aantal deelnemers en vol=vol, dus wees er snel bij!

BEELD: ESRI