Onderwijsdag – sneak preview [6]: Op expeditie naar Spitsbergen

10 november 2022
klimaatverandering
Nieuws
FOTO: BERNADETTE DE KONING
Onderwijsdag – sneak preview

Deze serie geeft alvast een inkijkje in een aantal workshops en excursies waaraan je kunt deelnemen tijdens de KNAG Onderwijsdag op 1 december in Amersfoort. Dit keer deelsessie C01 over de SEES-expeditie naar Spitsbergen.

Zwerven over de toendra, met de boot langs een gletsjer en een kijken nemen in het verlaten Nederlandse onderzoeksstation in Ny-Alesund. Deze workshop neemt je mee op een arctische expeditie. In virtual reality ga je met eigen ogen zien welke invloed klimaatverandering heeft op het ijs, de gletsjers en het landschap van Spitsbergen.

Nergens ter wereld is klimaatverandering zo merkbaar als op Spitsbergen. De gemiddelde temperatuur op het eiland Edgeoya is al 4 graden gestegen. Smeltende gletsjers, het verdwijnen van zee-ijs en een veranderende vegetatie zijn zichtbare gevolgen van het veranderende klimaat.

Edgeoya ligt aan de extra koude oostkant van Spitsbergen. Door klimaatverandering verandert het landschap hier snel. De SEES-expeditie 2022 is een vervolg op eerdere reizen in 1977 en 2015, om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Van 1968 tot 1986 stond er een klein Nederlands onderzoeksstation op het eiland.

Hendrik Elzinga en Tom Huizer hebben elkaar tijdens de SEES-expeditie leren kennen. Hendrik is docent aardrijkskunde op het Drachtster Lyceum en Tom is verbonden aan stichting Arctic Explorer. Hij heeft tijdens de expeditie 360-gradenfilmpjes gemaakt die leerlingen kunnen bekijken met een VR-cardboard (een kartonnen kijkdoosje waarin je je mobieltje schuift en videobeelden afspeelt).

Nergens ter wereld is klimaatverandering zo merkbaar als op hier

Tijdens deze workshop hoor je meer over de SEES-expeditie en ga je oefenen met het gebruik van de 360-gradenfilmpjes en VR-brillen. We focussen op de Negribreen-gletser, die de afgelopen veertig jaar 12 kilometer korter is geworden. Na deze workshop krijg je een VR-cardboard mee naar huis om thuis verder te oefenen én een kant en klare opdracht die je kunt gebruiken in een les over klimaatverandering.

Leuke links ter voorbereiding:

  • Bekijk hier de reportage van Emil van de NOS.
  • Check hier het oppervlak aan zee-ijs op dit moment.

 

Nog niet ingeschreven voor de Onderwijsdag? Doe dat dan snel via dit formulier. Deze workshop over Spitsbergen is van 50 deelnemers uitgebreid naar 140. Vol=vol, dus wees er snel bij!