Oranje - hoe een klein dorp groot kan zijn

18 oktober 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
BEELD: SANDER FRANCKEN
Een asielzoeker speelt gitaar in een lokaal café in de documentaire ‘Oranje - hoe een klein dorp groot kan zijn’.

Net als nu kende Nederland zes jaar terug plotseling een grote instroom van asielzoekers. En net als nu werd de politiek daardoor overvallen en moesten in allerijl oplossingen voor de opvang worden verzonnen. Ook toen viel dat een aantal lokale gemeenschappen rauw op hun dak.

Eind 2015 stopten bewoners van het Drentse Oranje de bussen met asielzoekers die op weg waren naar het leegstaande vakantiepark bij hun dorp. De politiek had besloten 1400 asielzoekers te huisvesten in het dorp, dat zelf 140 inwoners telde. Even was deze stip op de kaart wereldnieuws, maar al snel werd het weer stil.

Hoe bewoners en politiek tot een vergelijk kwamen en asielzoekers en bewoners elkaar vonden, is te zien in de documentaire Oranje – hoe een klein dorp groot kan zijn van regisseur Sander Francken. Met het oog op morgen en het NRC Handelsblad besteedden er op 13 en 14 oktober al aandacht aan. Zodra de documentaire digitaal beschikbaar is, verschijnt een uitgebreide bespreking in Geografie. Want deze documentaire verdient een plek in het onderwijs. Voor wie niet zolang kan wachten, draait Oranje in ieder geval nog tot 28 oktober in DNK te Assen.