Platte Grond [podcast]

1 juli 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Podcasts
Opinie

Platte Grond is een podcast over pioniers, architecten en hun soms wilde plannen voor de toekomst. We recenseren twee afleveringen:

 • #9 Het Groen en de Dozen
  De ruimte in Nederland wordt steeds schaarser. Veel polderlandschap verdwijnt om plaats te maken voor woningen en glastuinbouw. Maar ook voor enorme logistieke distributiecentra. De vraag ernaar is explosief gegroeid, omdat we met z’n allen steeds meer spullen online bestellen. Tilburg profileert zich als dé logistieke hotspot van Nederland. Aan de zuidwest kant van de stad, staat nu een nieuw bedrijventerrein gepland. Het groen moet wijken voor de dozen. Of kan het ook anders?
  35 minuten
   
 • #11 Kathedraal van Staal
  Wanneer de oude boogbrug bij Vianen dreigt te moeten wijken voor de verbreding van de A2, is er één man die het voor de stalen constructie opneemt: kunstenaar Wim van Sijl. Hij maakt zich al jaren sterk voor het behoud van de boogbrug over de Lek en neemt het op tegen bouwkranen, instanties, bestemmingsplannen en ministers.  De brug is volgens Van Sijl meer dan een middel om van A naar B te komen, hij vormt een niet te missen onderdeel van het rivierenlandschap.
  35 minuten