Plek in het nieuws: Cizre, Turkije

10 september 2015
Auteurs:
Henk Ottens
Em. hoogleraar Sociale Geografie Universiteit Utrecht, oud-voorzitter KNAG
Steden uit de schaduw
Turkije
Nieuws
FOTO: REBECCA HARMS
Onrust in Cizre

In Turkije neemt de spanning tussen de Turkse en Koerdische bevolkingsgroepen sterk toe. Een centrum van de onrust is de stad Cizre in Anatolië in Zuidoost-Turkije. In de stad strijden jonge Koerden tegen de politie en het Turkse leger. Daarbij vallen tientallen doden en gewonden aan beide zijden. Waar en wat is Cizre?

 

Cizre is een stad van zo'n honderdduizend inwoners dichtbij het drielandenpunt van Turkije, Syrië en Irak. De grote stad Mosul - in Irak maar onder controle van IS - ligt op zo'n 170 kilometer. Ook de Iraaks-Koerdische hoofdstad Erbil is relatief dichtbij, ruim 250 wegkilometers. De Turkse hoofdstad Ankara is 1150 kilometer rijden en Istanbul zelfs 1600 kilometer.

Cizre ligt aan de rivier de Tigris in een breed dal met lage bergen rondom. Zuidelijk van de regio begint het woestijngebied van oostelijk Syrië en westelijk Irak. Cizre is voor de regio een belangrijk centrum en ook een internationaal vervoersknooppunt. Bij de stad wordt een nieuwe dam in de Tigris gebouwd, vooral bedoeld voor de opwekking van electriciteit en voor irrigatie bij de katoenverbouw. De stad heeft een overwegend Koerdische bevolking. Tijdens de strijd tussen IS en Koerdische strijders om Kobani in Syrië - van september 2014 tot april 2015 - werden strijders uit Iraaks Koerdistan via Cizre door Turkije naar Kobani vervoerd. Kobani ligt een kleine vijfhonderd wegkilometers ten westen van Cizre, niet ver van Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

KAART: OPENSTREETMAP-AUTEURS (www.openstreetmap.org/copyright)
Cizre gelegen bij het drielandenpunt van Turkije, Syrië en Irak

BRON:

  • Euronews