Regionale vertegenwoordiging in de Tweede Kamer: Onderzoek van Bram van Vulpen

13 november 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
verkiezingen
Nieuws

Recent onderzoek van Dr. Bram van Vulpen, net gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en momenteel werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, belicht de kloof tussen stad en platteland in Nederland. Hoewel het welvarende land een proportioneel kiesstelsel hanteert, toont Van Vulpen's onderzoek aan dat regionale onvrede niet eenduidig kan worden toegeschreven aan gebrekkige erkenning en ondervertegenwoordiging in de politiek. Het onderzoek benadrukt de complexiteit van de oorzaken van regionale onvrede, inclusief de invloed van de politieke agenda en beleidsoriëntatie van politici.

In samenwerking met het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft Bram van Vulpen de publieke website 'Tweede Kamer in Kaart' ontwikkeld. Deze website onthult waar Tweede Kamerleden vandaan komen, waar ze wonen, en welke plaatsen ze noemen in Kamervragen. Het biedt inzicht in de regionale betrokkenheid en aanwezigheid van lokale beleidsmakers. Verken hier de gegevens op de website en lees hier meer over het proefschrift van Bram van Vulpen.

In het januarinummer van Geografie zal Dr. Bram van Vulpen verdere inzichten delen uit zijn recente onderzoek naar de kloof tussen stad en platteland in Nederland.