Risicovolle kustregio’s in kaart

21 september 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: US DEPARTMENT OF AGRICULTURE
Ook vijf jaar terug, in september 2017, werd Puerto Rico geteisterd door natuurgeweld. Orkaan Maria kostte bijna 3000 mensen het leven.

Afgelopen zondag landde de orkaan Fiona aan de zuidwestkust van Puerto Rico, gevolgd door zware regenval en overstromingen. Het eiland in de Caribische Zee was nog aan het herstellen van orkaan Maria uit 2017. Ook de iets westelijker gelegen Dominicaanse Republiek werd getroffen. Met de nieuwe Coastal Hazard Wheel-app kun je nagaan waar ter wereld de kans op zulke stormen groot is en risicokaarten oproepen over deze en andere gevaren zoals plotselinge en geleidelijke overstroming (door zeespiegelstijging), binnendringing van zoutwater en erosie onder de verwachte klimaatverandering. Je kunt ook in de kaart oproepen hoeveel mensen in het bedreigde gebied wonen – in Puerto Rico is de bevolking bijvoorbeeld geconcentreerd in noordoosten. De applicatie biedt ook een overzicht van  klimaatadaptieve maatregelen.

BEELD: Coastal Hazard Wheel App
Risicokaart met daarop Puerto Rico en een deel van de Dominicaanse Republiek.

De Coastal Hazard Wheel App verbetert de mogelijkheden voor gecoördineerde klimaatadaptieve acties op lokale, regionale en nationale schaal. Dat is met name urgent voor de kleine eilandstaten in ontwikkeling (zogenoemde SIDS) – waarvan Puerto Rico als Amerikaans grondgebied overigens geen deel uitmaakt. De app is ontwikkeld door Deltares in nauwe samenwerking met het Coastal Hazard Wheel-initiatief.