Torre

1 februari 2016
Auteurs:
Frank van Dam
Senior wetenschappelijk onderzoeker Landelijk gebied bij PBL
Dit artikel is verschenen in: geografie februari 2016
Blog: Fietslandschappen
Portugal
Opinie
FOTO: FRANK VAN DAM
Stuwmeer Lagoa Comprida

Er zijn niet veel landen in Europa waar je met de fiets op het hoogste punt kunt komen. In Nederland kan dat, maar ook in Portugal. In de Serra da Estrela in midden-Portugal ligt de Torre (1993 meter). De Torre omhoog fietsen is niet eenvoudig. Zowel vanuit Covilhã (zuidzijde) als vanuit Seia (noordzijde) moet namelijk bijna 1600 meter hoogteverschil worden overbrugd.

Vanaf Seia voert een prachtige asfaltweg kilometers lang met zo’n 8 procent omhoog. De weg loopt eerst langs de zuidflank van de Serra en biedt een fantastisch uitzicht op het noorden en oosten. Maar dan gaat de weg binnendoor en word ik geconfronteerd met het magische glaciale landschap van de Serra: half begroeid, woest, leeg en bezaaid met metersgrote keien en bizar gevormde rotsblokken. 

Vanaf Sabugueiro, een dorpje vol barretjes en souvenirwinkels (maar niemand te zien), gaat het een aantal kilometer nog steiler omhoog. De weg voert langs een klein stuwmeer, en even later langs de grote stuwdam van het Lagoa Comprida. Ik fiets dan inmiddels op 1600 meter hoogte. Het landschap is kaler en kaler geworden.

Ik heb zojuist de Mont Ventoux van Portugal bedwongen

De top van de Torre is al van verre te zien, gemarkeerd door de twee grote, gele bollen van de sterrenwacht. Dan is daar de afslag naar de top. Nog een stukje klimmen en dan kom ik aan op een van de lelijkste plekken waar ik ooit ben geweest: een ongeregelde parkeerplaats, een zinloze rotonde om een 7 meter hoog torentje heen, twee haveloze sterrenwachten en een lelijk gebouw met daarin wat winkels en een bar-restaurant. Dertig kilometer lang heb ik door het schitterende landschap van de Serra geklommen en dan deze hartverscheurende treurigheid.

Maar niets kan mijn goede humeur bederven. Ik heb namelijk zojuist de Mont Ventoux van Portugal bedwongen. In volstrekte stilte. Tijd voor een ijskoude cola.

 

Naschrift voor de wijsneuzen: Ik weet het, de Torre is niet het hoogste punt van Portugal, maar wel het hoogste punt van het vasteland van Portugal. Het hoogste punt van Portugal ligt namelijk op het eiland Pico (Azoren). Net zoals het hoogste punt van Spanje op Tenerife ligt en dat van Nederland op Saba.

 

BLOG:
http://fietsenmetfrank.blogspot.nl/p/landschappen.html

TWITTER:
https://twitter.com/fietsenmetfrank