Visuele wandeltocht door Togo: on y va!

5 april 2017
Auteurs:
Steyn Hoogakker
PhD Researcher Geography and Environment, Documentary Photographer and Curator at iMPACT DOC
reizen
fotografie
Togo
Opinie
Hoogakker polaroid
FOTO: NII OBODAI
Steyn probeert de polaroidcamera uit.
FOTO: NII OBODAI

Op geografie.nl plaatst Steyn Hoogakker vanaf nu regelmatig een update van zijn 500 kilometer lange wandeltocht langs een oude spoorlijn in Togo. Hoogakker verbleef eerst twee weken in Ghana om daar te werken aan lopende projecten en de laatste voorbereidingen van zijn impact journey door Togo te treffen, alvorens hij de grens overstak. Deze week start zijn wandeltocht, Hoogakker is tijdens zijn reis volgen via een gps-tracker.

 

Voorbereidingen

Het lopen met een overvolle rugzak, drie camera’s en de zon op mijn hoofd heb ik in Nederland niet geoefend. Ook het gebruik van het nieuwe materiaal, zoals de polaroidcamera, was nieuw voor me. De eerste foto was dan ook een grotere donkere waas, de tweede gelukkig al een grote verbetering.

In Ghana plande ik een aantal hike-dagen in om alsnog te kunnen oefenen, waarvan één met volledige bepakking. Ook probeerde ik mijn nieuwe apparatuur uit. De combinatie van wandelen, verhalen registreren, fotograferen, kort filmen en het schieten van een polaroid bleek iets te ambitieus maar ik ga het proberen.

Ook had ik in Ghana nog een aantal andere dingen te doen. Impact Journey heeft namelijk ook (door)lopende projecten (Agbogbloshie, project met fotograaf James Barnor en Walking the Volta) waarvoor ik nog van alles wilde regelen. Met wat pech door een kapotte harddisk en uren bezig zijn met simpele ‘regeldingen’, kwam ik helaas minder toe aan het trainen voor het lopen dan ik had gewild.

Reisbuddy

Inmiddels ben ik in Togo, in Kpalimé om precies te zijn. Een belangrijk onderdeel van mijn reis heb ik hier nog kunnen regelen: een reisbuddy. Ik was namelijk op zoek naar een (jonge)man die het eerste deel van de tijd mee zou kunnen en willen lopen, met als voornaamste reden om mij te ondersteunen met het registreren van de verhalen en de lokale taal Ewe. Taal vormt immers een belangrijk onderdeel van een (culturele) identiteit.

Na aankomst in Kpalimé en rondvragen naar Japh, die ik hier eerder heb leren kennen, ontmoette ik al vrij snel Stan. Bijna naamgenoot, good vibrations en ook nog eens heel geïnteresseerd en begaan met het project. Niet veel later vroeg ik hem om mee te gaan op ‘la grande aventure’. Na een dagje twijfelen besloot hij mee te gaan!

Stan
FOTO: STEYN HOOGAKKER
Stan is 29, geboren in Kpalimé en oud student Internationale Betrekkingen (MSc) aan de Lomé Universiteit. Hij heeft zijn stichting Culture Together vorig jaar opgezet en is actief in de Arctivism beweging en noemt zichzelf trots een Pan-Afrikanist.

De route in Togo heb ik iets aangepast, zodat ik na ongeveer een derde van de tocht al door Lomé (de hoofdstad) kom. Daar kan ik dan eventueel nog wat spullen aanvullen, een back-up van het geschoten materiaal maken én op zoek naar mensen die ik eerder fotografeerde om hen deze foto’s te overhandigen.

Woensdag heb ik nog een (her)ontmoeting met Japh, de ‘rastaman’ zoals ze hem hier noemen, op de foto op de motor. Hij krijgt een ingelijste foto als dank voor zijn eerdere hulp en mede inspiratiebron voor het opzetten van dit project.

foto's Togo
FOTO'S: STEYN HOOGAKKER
rastaman
FOTO: STEYN HOOGAKKER

Verwachtingen

Ik kijk er naar uit om te gaan lopen, maar natuurlijk zijn er ook omstandigheden waarmee ik rekening moet houden. Omdat ik nog niet weet waar ik ga overnachten (hopelijk bij mensen thuis) zal er weinig privacy zijn. Het is behoorlijk warm en het regenseizoen heeft zojuist haar intrede gemaakt met ’s middags en / of ’s avonds flinke regenbuien. Dagelijks vroeg vertrekken dus.

Bovendien zullen er veel indrukken te verwerken zijn. Ik wil natuurlijk ten alle tijden scherp en ontvankelijk blijven voor nieuwe verhalen. Ik kijk uit naar mooie ontmoetingen, boeiende inzichten en bijzondere verhalen. Daarnaast hoop ik natuurlijk iets meer te weten te komen over het belang van beeld voor anderen.

De gps-tracker is getest en ik ben hopelijk voldoende voorbereid. Volgende update komt vanuit een plek langs de spoorlijn in Togo.

On y va!

Over de auteur
Steyn Hoogakker

Steyn Hoogakker studeerde culturele antropologie, ontwikkelingssociologie en environmental science. Als onderzoeker en gastdocent aan de Loughborough University, UK, werkt hij aan sociale vraagstukken m.b.t. klimaat en duurzame energie in diverse landen. Tijdens zijn studerende en werkende leven raakte hij geïnteresseerd in de invloed van beeldvorming, kracht van visual storytelling en duurzamer reizen. Hij richtte daarom de online community Impact Journey op, om anderen te inspireren en te stimuleren bewuster en doordachter op reis te gaan. Tevens is hij geïnteresseerd in fotografie en bestuurslid bij Stichting IDleaks.