Zonder geologie geen Tour de France

2 juli 2024
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
geologie
sport
Frankrijk
Nieuws
FOTO: GAVIN ANDERSON / FLICKR
Touretappe 17 in 2022: Saint-Gaudens - Peyragudes

Geo Tour de France: lessen uit de geologie

Een wielerseizoen zonder bijdragen van Geo-Sports.org is niet meer voor te stellen. Na succesvolle edities van de vorige jaren worden sportcommentaren bij touretappes ook nu weer aangevuld met minicolleges. Op luchtige wijze nemen presentatoren Douwe van Hinsbergen en Marjolein Naudé van de Universiteit Utrecht het wielerpubliek mee op hun (tijd)reis door het landschap van de Tour de France. De filmpjes komen aan bod bij de Avondetappe. Traditiegetrouw verschijnen er daarnaast dagelijkse blogs op Geo-Sports.org, ook dit jaar weer verzorgd door enthousiaste deskundigen uit diverse landen.

 

'De blogs zijn geschreven door studenten, pas afgestudeerden, gepromoveerde jonge onderzoekers maar ook oudere wetenschappers die zelf met een idee kwamen,' vertelt geoloog Douwe van Hinsbergen, bedenker van Geo-Sports.org. 'Dat geeft aan dat het project steeds bekender wordt en mensen graag meedoen.'

Topwijnen en grondstoffen

Iedere keer dat een wielrenner omhoog of omlaag fietst zit er een geologische reden achter. En Geo-Sports vertelt die. Het Utrechtse initiatief vertaalt het belang van de aardwetenschappen voor een groot publiek, door de geologie rondom sportevenementen uit te leggen. 'Op de meest uiteenlopende manieren heeft ons vakgebied de maatschappij iets te bieden,' verduidelijkt Van Hinsbergen. 'Via Geo-Sports laten we daarom zien wat de interactie is tussen de samenleving en onze natuurlijk omgeving. We gaan bijvoorbeeld naar kalksteenbekkens die precies de juiste omstandigheden leveren voor de Franse topwijnen. Natuurlijk kijken we naar plaattektoniek want zonder dat wordt een Tour de France nogal vlak, maar ook naar de grondstoffen voor een racefiets, want die komen uiteindelijk uit de grond.' Oftewel: zonder geologie kan de Tour de France niet gereden worden!

FOTO: UU
Het team van Geo-Sports.org in actie: hier Douwe van Hinsbergen

Lesmateriaal

Ondertussen denkt het team achter Geo-Sports.org ook alvast na over de toekomst. 'Net zoals we via de sportverslagen een nieuw publiek hebben bereikt, zo willen we dat ook via het klaslokaal doen, met Geo Classroom.' En dan niet alleen bij de lessen aardrijkskunde, beklemtoont de geoloog. 'We gaan lesmateriaal ontwikkelen waar juist ook de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde van kunnen profiteren. Want die komen allemaal terug in ons vakgebied. Docenten aan middelbare scholen kunnen daarom altijd contact met ons opnemen, we denken graag met ze mee.'

Crowdfunding

De jaarlijkse productie van de films en de blogs kost behoorlijk veel tijd, maar Van Hinsbergen en zijn team hebben het er graag voor over. Ze bieden hun diensten kosteloos aan, net als de blogschrijvers van kennisinstituten van over de hele wereld, naast hun dagelijkse werk voor de universiteit. Voor de productie van de filmclips en de redactie maken ze echter gebruik van professionals uit de journalistiek en de mediawereld, en zoiets kost geld. Om ook komende edities van Geo-Sports mogelijk te maken is daarom een crowdfundingactie gestart via het Utrechts Universiteitsfonds.

Het KNAG is sponsor van Geo Tour de France.