Opdrachten
• Maak zelf een infographic (vo)
Door zelf een infographic te maken, leren leerlingen hoe je informatiebronnen selecteert, kritisch evalueert en verwerkt, maar ook hoe je die naar je hand kunt zetten. Het visueel aantrekkelijk presenteren van informatie heeft direct invloed op de boodschap die je overbrengt.
• Verzamel ruimtelijke informatie en presenteer die in een storymap (vo)
Een storymap is een verhaal dat je vertelt aan de hand van (korte) teksten en veel beelden (kaarten, foto’s, video’s en grafieken) die gekoppeld zijn aan een geografische locatie. ESRI biedt binnen de ArcGIS Online-omgeving een gratis licentie en lesmateriaal aan.
• Storymap basisonderwijs (po)
Een storymap is een verhaal dat je vertelt aan de hand van (korte) teksten en veel beelden (kaarten, foto’s, video’s) die gekoppeld zijn aan een geografische locatie. ESRI biedt binnen de ArcGIS Online-omgeving een storymap voor het basisonderwijs om leerlingen te laten oefenen met digitale kaarten. Ook het verhaal van de Nederlandse natuur is goed te gebruiken bij het onderwerp landschap.
• Voorspel trends en beoordeel data in Gapminder (vo)
Geografische werkwijzen, zoals het vergelijken van meerdere gebieden, helpen leerlingen een genuanceerd beeld te vormen. In de webapplicatie Gapminder kun je in kaarten landen onderling vergelijken op basis van kwantitatieve data.
• Geo Future School: voorbeeldmodule Food for Thought (3 h/v)
Geo Future School laat leerlingen nadenken over de grote, interdisciplinaire vraagstukken van de toekomst. Ze werken in iedere module met met geo-data, zoals GIS, infographics en storymaps. Lees hier meer over Geo Future School.
Bekijk ook een voorbeeld module, bestaande uit opdrachten, een docentenhandleiding, gebeurtenissenkaartjes en een excelbestand.
• Een hoogte- en landschappenkaart maken met AHN-viewer (vo)
Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is dé digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Het bestand bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met gemiddeld acht hoogtemetingen per vierkante meter. Verken deze kaart met de AHN-viewer en laat leerlingen hoogteprofielen maken.
• Werken met EduGIS (po en vo)
EduGIS heeft een eigen kaartmodule (EduGIS Kaart) met meer dat vijfhonderd kaartlagen voor Nederland, Europa en de wereld. Daarnaast biedt EduGIS lesmateriaal voor onderwijs met geo-informatietechnologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van EduGIS Kaart, ArcGIS Online, QGIS en Google Earth. Op de website staat lesmateriaal voor alle leerjaren van vmbo, havo en vwo en een aantal modules voor de bovenbouw van het primair onderwijs.
• Educatieve games: Minecraft en Geocraft (vo): Minecraft is een mooie game om jongeren te prikkelen actief mee te denken over een duurzame ruimtelijke inrichting. EduGIS heeft een aantal Minecraftprojecten voor in de klas. In de geografische variant Geocraft laad je heel Nederland in Minecraft en kunnen leerlingen de echte wereld nabouwen. Bekijk ook de lessenserie Duurzaamheid in Minecraft Education.