geografie februari 2011

Ruimte voor de Lega Nord | PISA: Finland voorbeeld voor Beter Presteren? | Graffiti | Reisverslag Noorwegen | EU en NAVO | Business Improvements Districts in Manhattan | Eindexamen: keurslijf of stimulans |

Nieuws

Ruimte voor de Lega Nord

Silvio Berlusconi mag afgelopen december andermaal het vege lijf gered hebben in het Italiaanse parlement, hij is meer dan ooit aangewezen op steun van de Lega Nord. Deze populistische, regionalistische partij wint aan kracht – in de regio, maar ook in het verguisde Rome.

politiek
Italië
Kennis

Lappendeken van investeringszones

Business Improvements Districts in Manhattan

In de Verenigde Staten is het stedelijk beheer allang niet meer voorbehouden aan de publieke sector. De districtformule, die uitzonderingsposities creëert in specifieke gebieden, bleek ook bruikbaar om het onderhoud en beheer in kwetsbare gebieden te intensiveren. New York is koploper.

New York
Opinie

Finse bouwstenen voor Beter Presteren

Begin december kondigde minister Marja van Bijsterveldt van OCW hervormingen van het Nederlandse onderwijsstelsel aan. Het actieplan Beter Presteren moet Nederland weer in de top-5 van sterkste kenniseconomieën brengen. Ondertussen scoort Finland bij het PISA-onderzoek structureel beter dan Nederland. Het Finse format is echter geen kant-en-klaar recept voor succes.

onderwijs
Opinie

Lange Voorhout

Elke dag fiets ik over het Lange Voorhout. Een van de mooiste, eh, ja wat eigenlijk?, van Den Haag. Het is geen straat, het is geen plein.

Blog: Stad in zicht
Den Haag
Opinie

De geschiedenis van de Nederlandse schoolwandkaarten

Vroeger beschikte de aardrijkskundesectie over een extra groot lokaal vanwege de globes en enorme wandkaarten. Die tijd is voorbij. Waarom zou je ook kaarten aan de muur hangen? Het digibord, Google Earth en EduGIS lijken een prima alternatief. Gelukkig is er een boek dat de deur naar de aloude ‘kaartenkamer’ op een kiertje houdt.

recensie
Opinie

Eindexamen: keurslijf of stimulans

Rob Adriaens schreef in het november/decembernummer van Geografie over de positieve ervaringen met het nieuwe havo-eindexamen aardrijkskunde. Volgens velen stak dat examen goed in elkaar. Toch is hier en daar discussie gevoerd over het antwoordmodel én over de bedoeling ervan.

onderwijs