geografie juni 2016

Verenigde Staten | Gentrificatie in Pilsen-Chicago en SoHo-New York | Food deserts | De omgekeerde frontier | De geografie van Trump | Boeren in Michigan | Man-made aardbevingen | TTIP

Kennis

Van Burgess' grand opera tot strijd tegen gentrificatie

In zijn beroemde analyse van stedelijke groei en verandering verdeelde Ernest Burgess in 1925 de stad Chicago in vijf ringen. Ook al is de samenleving in bijna honderd jaar voortdurend veranderd, sommige aspecten zijn nog verrassend actueel.
 

gentrificatie
Verenigde Staten
Kennis

Driemaal een gedaantewisseling: New Yorks SoHo

Ten noorden van het stadhuis, waar de straten nog namen hebben in plaats van nummers, ligt het populaire SoHo. De naam is een acroniem: SOuth of HOuston Street, in de jaren '60 bedacht door de planningsdienst van New York. Het gebied is duidelijk herkenbaar vanwege de concentratie van 19e-eeuwse gebouwen met gietijzeren gevels. SoHo staat daarom ook wel bekend als het ‘Cast Iron District’.
 

gentrificatie
Verenigde Staten
New York
Kennis

De omgekeerde frontier van de VS

Waar de Frontier-gedachte ooit stond voor ongekende mogelijkheden in Amerika, zit de laatste frontier in het zuidwesten nu potdicht. De grens met Mexico lijkt steeds meer op een omgekeerde frontier. Want hij kruipt de VS in en dringt de levens van Amerikanen binnen.
 

Verenigde Staten
Kennis

Voedselwoestijnen in een land van overvloed

In de Verenigde Staten wonen 23,5 miljoen mensen in zogenoemde food deserts, gebieden waar de bevolking geen toegang heeft tot vers en gezond voedsel omdat er geen supermarkten zijn. Politici, ngo’s en bedrijven proberen daar wat aan te doen, met wisselend succes.

voedsel
Verenigde Staten
Kennis

Bill Henke: 'Alles draait om opportunities, niet om visie'

Net buiten Coopersville, een plaatsje vlakbij Grand Rapids en Holland in de Amerikaanse staat Michigan, runt Bill Henke een melkveebedrijf met zesduizend koeien. Hij vertelt over agrarisch ondernemerschap in de Verenigde Staten.

Verenigde Staten
Opinie

De geografie van Trump

Een van de redenen waarom de Amerikaanse verkiezingen zo fascineren, ligt in de geografie. Het gevecht om de vijftig staten wordt gevoerd als een militaire veldslag. Naarmate de eindstreep in zicht komt, weten de kandidaten precies waar ze moeten zijn met hun campagneoptredens en tv-spots.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Kennis

Man-made aardbevingen in de Verenigde Staten

Afgelopen maart publiceerde de United States Geological Survey een unieke kaart die het risico op aardbevingen in de VS aangeeft – voor het eerst ook die door menselijk handelen. Rond Oklahoma blijken het aantal en de omvang van zulke bevingen schrikbarende toegenomen.
 

Verenigde Staten
Kennis

To TTIP or not to TTIP

De Euro-Amerikaanse kwestie

Al drie jaar onderhandelen de Verenigde Staten en de Europese Unie over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag, TTIP. Dit stuit op forse maatschappelijke weerstand. De onderhandelaars streven naar een akkoord binnen Obama’s ambtstermijn – nadien wordt nog meer tegenwind gevreesd. Wat staat er op het spel?

Europese kwestie
Verenigde Staten
Kennis

Doreen Massey: strijdbaar denker

Decennialang was Doreen Massey (1944-2016) de bekendste vrouwelijke sociaal geograaf wereldwijd: socialistisch, feministisch en fan van FC Liverpool.
 

in memoriam
Kennis

De geboorteakte van de Atlantische Oceaan

Het Deense eilandje Fur is een el dorado voor fossielenjagers, en een geologisch en landschappelijk pareltje. De door het ijs opgestuwde mariene sedimenten met tientallen lagen vulkanische as geven inzicht in het ontstaan van de Atlantische Oceaan.

geologie
Denemarken
Opinie

De gemeenschappelijke gemeenschapscommissie

Hoeveel is 3+3+1? Een simpele rekensom: overal ter wereld is dat 7, maar in België is dat 6. Want België is het land van het surrealisme (daarover een andere keer meer) en Brussel de hoofdstad van het surrealisme.

Blog: Brussels Lof
Brussel
België