geografie oktober 2016

Fosfaatschaarste | Voedselvoorziening bedreigd | Hergebruik | Bloedfosfaat | Turkijes nieuwe verleden | Wereldkaarten vol monsters | IJsland is hot | Plastiglomeraat | Enkdekken ontleed met biomarkers

Kennis

Fosfaatschaarste bedreigt wereldvoedselvoorziening

Dankzij kunstmest kon de landbouwproductie de groei van de wereldbevolking bijhouden. Het belangrijkste bestanddeel daarvan, fosfaat, dreigt echter op te raken en kan een speelbal worden van geopolitiek. Hergebruik van fosfaat is mogelijk, maar ook moeilijk en ontoereikend.
 

geopolitiek
Kennis

Besmet fosfaat uit de Westelijke Sahara

Marokko is een fosfaatsupermacht. Het land heeft de grootste reserves en is de belangrijkste exporteur. Een deel van het fosfaat komt echter uit de bezette Westelijke Sahara. De exploitatie en export van die reserves zijn illegaal, maar geen land weert dit ‘bloedfosfaat’.

geopolitiek
Opinie

De bareel van Sint-Gillis

Manuel Aalbers blogt over Brussel. Deze keer over de bareel van Sint-Gillis. Een rotonde met zeven toegangswegen en zonder duidelijke regels: de ultieme shared space.

Blog: Brussels Lof
Brussel
Kennis

Het nieuwe verleden van Turkije

Terwijl president Erdoğan na de coup vooral spreekt over de bescherming van de democratie, die door gulenistische ‘terroristen’ bedreigt wordt, zochten hij en zijn AKP de legitimatie voor nieuw beleid de afgelopen tijd vaak in een deels herschreven Ottomaanse verleden.
 

Turkije
Kennis

Wereldbeelden vol zeemonsters

Precies vijfhonderd jaar geleden beeldde Martin Waldseemüller op zijn Carta Marina de Portugese koning Emanuel de Gelukkige af, gezeten op de rug van een zeemonster. Was dit slechts een symbool van de Portugese overheersing op de wereldzeeën of geloofden de 16e-eeuwse kaartlezers echt in die zeewezens?

cartografie
Kennis

IJsland is hot

De economie van IJsland stortte in 2008 in, maar neemt de afgelopen jaren weer een grote vlucht door toerisme. De toegenomen populariteit brengt IJsland inkomsten én kopzorgen. Voor fysisch en sociaal geografen is het land een absolute must-see.
 

toerisme
IJsland
Opinie

Veluwe

Frank van Dam zoekt de mooiste plekken om te fietsen. Gewoon in Nederland deze keer, op de Veluwe.

Blog: Fietslandschappen
Veluwe
Kennis

Enkdekken ontleed met biomarkers

In oktober 2012 beschreef Jan van Mourik in Geografie hoe de ‘mythe van de heideplag’ ontmaskerd werd door archiefonderzoek en nieuwe luminescentiedatering. De allernieuwste techniek met biomarkers maakt het mogelijk nog preciezer te bepalen hoe de boeren op de arme zandgronden aan hun stalmest kwamen.
 

Nederland
Opinie

Topstad Nederland

Martin de Jong beschrijft verschillende kaarten die hij ziet. 

Blog: Kaartlezen
Nederland
Kennis

Het land waar de periferie niet perifeer is

De afgelopen halve eeuw werd Spanje steeds meer mediterraan en minder het land van de hoogvlakte.

Spanje
Kennis

Nieuw gesteente uit het Antropoceen: Plastiglomeraat

Dat mensen sporen op aarde nalaten, weten we. Onze invloed blijkt inmiddels zelfs tot in de gesteentecyclus te reiken, een proces dat miljoenen jaren duurt. Vanaf eind oktober besteedt het Museon er aandacht aan met nieuw gevormd ‘plastic gesteente’.

onderwijs
Hawaii