ANC gaat absolute meerderheid verliezen

1 mei 2024
Auteurs:
Ad van Hout
Community Interaction, Universiteit Stellenbosch
Dit artikel is verschenen in: geografie mei 2024
verkiezingen
Zuid-Afrika
Kennis
FOTO: DA
Begin dit jaar lanceerde de liberale Democratic Alliance (DA) haar campagne voor de verkiezingen van 29 mei. De partij speelt in op het wankelende vertrouwen in de ANC, met de slogan: ‘Rescue SA, Vote DA’.

Op woensdag 29 mei zijn er in Zuid-Afrika verkiezingen. Al dertig jaar regeert het ANC op basis van een absolute meerderheid. Alle peilingen wijzen erop dat de partij dit keer de helft van de stemmen bij lange na niet gaat halen. Voor het eerst na afschaffing van de apartheid koerst het land af op een coalitie van twee of meer partijen.

 

Bij de eerste democratische verkiezingen in 1994 stonden Zuid-Afrikanen (blank en zwart) in lange rijen voor de stembureaus, vervuld van optimisme over de toekomst van de rainbow nation. Bij die verkiezingen kreeg het African National Congress van Nelson Mandela maar liefst 63% van de uitgebrachte stemmen, goed voor 225 van de 400 zetels in het nationale parlement. Uit de meest recente polls blijkt dat hetzelfde ANC eind mei op hooguit 37% van de stemmen kan rekenen. In dertig jaar tijd heeft de partij daarmee bijna de helft van haar kiezers verloren. 

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.