De Oplossers [podcast]

24 januari 2022
Auteurs:
Podcasts
Opinie
FOTO: MARKUS WINKLER/UNSPLASH

In de podcast De Oplossers gaan presentator Klaas van Kruistum en onderzoeksjournalisten Michiel Hulshof en Claire van der Meer op zoek naar oplossingen voor complexe ideeën. Per aflevering wordt één probleem behandeld en de beste oplossing gekozen. De problemen die worden behandeld zijn vaak geografisch. Zo staat in de derde aflevering water centraal, met als vraag hoe we Nederland nathouden, maar niet té nat? In andere afleveringen komen de huizencrisis en innovatie aan bod.

De podcast heeft een leuke opbouw; eerst wordt kort het probleem uitgelicht, waarbij er duidelijk aandacht is voor een concreet voorbeeld. Daarna gaan Michiel en Claire op zoek naar innovatieve oplossingen vanuit uiteenlopende en soms verrassende invalshoeken. Wat kunnen we bijvoorbeeld leren uit de geschiedenis? En welke oplossing zou een specialist uit een totaal ander vakgebied aandragen? Van de meest wilde ideeën kiezen Michiel en Claire allebei  de in hun ogen beste oplossing. Deze twee oplossingen worden gepresenteerd en daaruit wordt de beste gekozen.

Het wedstrijdelement tussen de twee journalisten vind ik zelf wat aandacht wegnemen van de inhoud, maar de positieve benadering van het programma spreekt mij erg aan. Laten we niet, zoals vaak in het nieuws gebeurt, alleen kijken naar wat er niet goed gaat, maar juist focussen op de mogelijke oplossingen.

De Oplossers
26 minuten per aflevering