Filmfestival KNAG 150 jaar

1 mei 2023
Auteurs:
Rob van der Vaart
em. prof. dr. sociale geografie
Dit artikel is verschenen in: geografie mei 2023
150 jaar KNAG
film
Nieuws

Zaterdag 10 juni – save the date!

Het verkennen van de aarde is altijd een drijfveer geweest van de geografie, ook van ons jarige genootschap. Het KNAG organiseert dit lustrumjaar een cultureel evenement dat draait om onze planeet, het filmfestival Ode aan de Aarde in Kinepolis te Utrecht, op zaterdag 10 juni van 10 tot 21 uur.

 

Op het festival zijn vier bekroonde films/documentaires te zien, een in de ochtend, twee ’s middags en een in de avond, die allemaal op eigen wijze (een deel van) de aarde centraal stellen. Het gaat om Koyaanisqatsi (Verenigde Staten, 1982), Tierra Adentro (Panama 2019), Berg (Nederland 2021) en Anthropocene (Canada 2018). Elk wordt kort ingeleid en er is gelegenheid na te praten.

Van concertfilm tot dystopie

De experimentele film Koyaanisqatsi: Life out of Balance met muziek van Philip Glass, wordt ook wel een concertfilm genoemd. Hij laat op intrigerende wijze patronen, ritmes en bewegingen zien van de aarde en van hoe mensen deze gebruiken – dit alles vooral met beelden uit Noord-Amerika.

Tierra Adentro is gemaakt door een Italiaanse regisseur die ook geografie heeft gestudeerd: Mauro Colombo. Hij verkent de spannende groene wereld van de Darién Gap in het Panamese oerwoud, bij de grens met Colombia. Natuur en samenleving, bovenwereld en onderwereld komen hier met elkaar in contact en in conflict.

De Nederlandse regisseur van de zwart-witfilm Berg, Joke Olthaar, komt zelf haar werk toelichten. De film biedt een esthetische landschapservaring van het schitterende berggebied in het noorden van Slovenië.

Anthropocene: The Human Epoch geeft een indringend beeld van hoe de mensheid de aarde aan het veranderen en verarmen is. De film is onderdeel van een breder Canadees mediaproject, waarin onder meer met het aardrijkskundeonderwijs wordt samengewerkt.

Het is de moeite waard de films nader te verkennen! Op 150jaarknag.nl vind je inhoudelijke informatie, details over het programma en links naar de trailers van de vier films.