Goud, zilver en brons op iGeo

17 augustus 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Internationele Aardrijkskunde Olympiade
Nieuws
FOTO: FRANS WESTERVEEN
De vier medaillewinnaars en hun begeleiders, van links naar rechts Alice, Steffen, Niek, Bob, Pepijn en Tim

Vorige week won wéér een Nederlandse leerling goud tijdens de Internationale Aardrijkskunde Olympiade 2021 (iGeo). Zijn drie teamgenoten haalden zilver en brons. Én ze eindigden als derde met hun poster over klimaatverandering in eigen land.

Verdeling medailles

Van de 179 deelnemers (uit 46 landen) kregen de beste 19 een gouden medaille, 31 besten daarna een zilveren en de volgende 45 deelnemers een bronzen medaille.

Bob Jeurgens (18) uit Borkel en Schaft werd 12e van de wereld en kreeg daarvoor een gouden medaille. Niek van Veenhuizen (18) uit Raalte won zilver met zijn 23e plek. En Steffen Scheelings (18) uit Heemskerk en Pepijn van Diggelen (18) uit Hall behaalden een bronzen medaille met hun 63e en 68e plaats. Daarmee vielen alle vier de Nederlandse deelnemers in de prijzen. Als team werden ze 7e in het landenklassement van 46 landen.

KNAG-werkstukkenwedstrijd

Pepijn won begin juni ook de nationale finale van de 28e Aardrijkskunde Olympiade én de KNAG-werkstukkenwedstrijd 2020/2021.Op basis van zijn werkstuk over de waterveiligheid in de IJsselvallei gaan we nog een artikel van hem lezen in Geografie!

Er verschenen al een leuk interview met Bob bij Omroep Brabant en een artikel over Niek en Pepijn in de Stentor. Daaruit blijkt wel dat het enerverende dagen waren…

'Bunnik aan de Bosporus'

Deze 17e editie van het wereldkampioenschap aardrijkskunde (van 11 tot 16 augustus) zou zich in Istanbul afspelen, maar vanwege corona werd het een online wedstrijd. Het Nederlandse team bivakkeerde bij de Stayokay in Bunnik: strategisch dicht bij het Science Park en de Hogeschool Utrecht, waar het échte werk geleverd moest worden.

FOTO: TIM SCHURING
Terwijl de zenuwen al beginnen te kriebelen, met z'n allen kijken naar de officiële opening van iGeo 2021.

Dag 1: multimediameerkeuzetoets

De toets (in het Engels!) bevatte veertig vragen over de hele breedte van de geografie. Van Vermeers ‘Geograaf’ tot ‘travel influencers’ op Instagram. En van overstromingen in Duitsland en België tot tropische cyclonen. Zelf kijken of je geografische kennis op wereldniveau is? Maak dan de iGeo MMT van dit jaar: www.socrative.com > STUDENT LOGIN > lokaal = IGEOMMT2021.

Dag 2: essaytoets

Bij de ‘written responsetest’ bogen de leerlingen zich over cruiseschiptoerisme, de geografie van het arctische gebied, wereldwijde energievoorziening en het mondiale containertransport dat vastliep door de klemzittende Ever Given in het Suezkanaal.

Dag 3: veldwerk

De virtuele veldtocht speelde zich af in het stadspark Ataturk in Istanbul. De studenten moesten onder andere de hoogte van gebouwen schatten, vragen over mediterrane vegetatie beantwoorden (oef!), gesteente interpreteren en het debiet van een rivier schatten.

Daarna moesten ze een functiekaart maken van de omgeving van het park, de bereikbaarheid vanuit de stad analyseren en een woonwijk voor 10.000 nieuwkomers ontwerpen.

De werkbladen en opdrachten van deel 1 van het veldwerk kun je via deze link downloaden en de opdrachten en uitwerkformulieren van deel 2 vind je hier.  

Misschien prikkelen de opdrachten je leerlingen wel om óók mee te doen aan de olympiade - te beginnen met de Nederlandse voorrondes begin 2022.. 

Nieuwe kans

De volgende Internationale Aardrijkskunde Olympiade (iGeo) is van 11 tot en met 18 juli 2022 in Parijs.

Aanmelden van leerlingen voor de Nederlandse voorronde kan vanaf september tot uiterlijk 1 december 2021 via de website van Aardrijkskunde Olympiade Nederland. .

De toets wordt afgenomen in week 3 en 4 van 2022.

De nationale finale is van 31 mei tot en met 3 juni 2022 en vindt plaats bij de opleiding Geo Media en Design van de Aeres Hogeschool in Almere.