Groenland is even groot als Afrika (als je Google Maps moet geloven)

27 juli 2018
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
topografie
cartografie
Nieuws
AFBEELDING: GOOGLE MAPS
Door de Mercatorprojectie lijken Groenland (links) en Afrika (rechts) ongeveer even groot.

Een topografisch testje: welke van de twee is groter in oppervlakte? Groenland of Algerije? Wanneer je Google Maps raadpleegt is het lastig voor te stellen dat Algerije het juiste antwoord is. Groenland lijkt immers ongeveer even groot te zijn als het gehele Afrikaanse continent.

De misleidende omvang van Groenland is het gevolg van de gehanteerde projectie door Google Maps, de Mercatorprojectie. Door het weergeven van het ronde aardoppervlak op een platte kaart ontstaat er vervorming. De Mercatorprojectie is een veelgebruikte methode, maar heeft het nadeel dat gebieden sterker vervormen naarmate ze verder van de evenaar afliggen. Doordat Groenland op een zeer hoge breedtegraad ligt, lijkt het in Google Maps veel groter dan het in werkelijkheid is.

De interactieve website The True Size houdt rekening met die vervormingen en biedt de mogelijkheid om landen met elkaar te vergelijken in omvang. Met een simpele muisklik kunnen landen worden versleept naar een willekeurige plek op aarde om te bekijken welk effect de Mercatorprojectie heeft op de vorm van het land.

The True Size: Typ de namen van landen of Amerikaanse staten in het Engels in het zoekmenu linksboven. Versleep landen met de muis naar iedere willekeurige plek op aarde en roteer ze met het kompas linksonder.

EDIT: Sinds 5 augustus 2018 is Google Maps gestopt met het gebruiken van de Mercator-projectie. In plaats daarvan wordt er nu gebruik gemaakt van een 3D-projectie, waardoor de de vervorming wordt tegengegaan.