In actie voor jouw leefomgeving

1 september 2023
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2023
150 jaar KNAG
onderwijs
Nieuws
Leerlingen verzamelen gegevens over een speelplek tijdens de GeoWeek.

Van 9 tot 13 oktober gaan jongeren van 10 tot 14 jaar gewapend met een app op hun mobieltje een chillplek in hun buurt inspecteren. Met die gegevens kan de gemeente of buurtvereniging actie ondernemen om die plek nóg mooier en leuker te maken. Doet jouw klas ook mee?

 

Het gaat om een landelijke actie en het is natuurlijk de bedoeling dat er zo veel mogelijk jongeren meedoen. We hebben al een testje gedaan in de GeoWeek van 8 tot 12 mei om te zien of alles werkt. Tim Jonker, aardrijkskundedocent van het jaar, deed met zijn klas mee in Castricum. Voor ze op pad gingen, kregen ze eerst een soort instructie over het doel van het onderzoek, het gebruik van de app en de do’s and don’ts. Bij de vraag: ‘Aan het maken van foto’s zitten wat regels verbonden. Wat denken jullie dat die regels zijn?’ staken tien leerlingen gelijk hun vinger op. Tim: ‘Eén leerling wilde niet naar haar favoriete chillplek, omdat het eigenlijk een soort geheime plek moest blijven.’ Het is natuurlijk niet de bedoeling leerlingen weg te jagen van hun chillplek. Wat is dan wél de opzet?

Betrokkenheid

Met de verzamelde gegevens kan de gemeente of buurtvereniging zien hoe jongeren hun leefomgeving waarderen en op basis daarvan actie ondernemen om de buurt samen met jongeren leuker én mooier te maken. De leerlingen ervaren zo niet alleen dat hun inbreng ertoe doet, ze leren ook te werken met geo-ict, een vaardigheid die inmiddels ook voorkomt in het reguliere lesprogramma. Dit is dus een mooie oefening én leerlingen raken zo meer doordrongen van en betrokken bij maatschappelijke vraagstukken zoals een leefbare, veilige, duurzame en goed functionerende publieke ruimte.

Direct resultaat

Gewapend met hun mobieltje maken leerlingen foto’s en geven op de app aan om wat voor chillplek het gaat en wat ze ervan vinden. Die gegevens komen automatisch op een online kaart te staan, waarop je kunt inzoomen. Een fraai staaltje van Volunteered Geographic Information, oftewel ruimtelijke gegevens verzameld en gedeeld door vrijwilligers.

Gegevens verzameld tijdens de GeoWeek in Castricum.

Meedoen

De actie loopt van 9 tot en met 13 oktober en we kunnen nog veel meer vrijwilligers gebruiken. Dus… doe mee en meld je aan.

Deze actie is een initiatief van EduGIS, Esri Nederland, Kadaster en het KNAG, georganiseerd in het kader van het 150-jarig jubileum van het genootschap.