Internationale Geografie Olympiade - inschrijvingen verlengd!

5 december 2023
Aardrijkskunde Olympiade
Internationele Aardrijkskunde Olympiade
Nieuws

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Wil je volgend jaar met je school meedoen aan de Internationale Geografie Olympiade (iGeo)? De volgende iGeo is van 19 tot en met 26 augustus 2024 in Dublin, Ierland. Aanmelden van leerlingen voor de Nederlandse voorronde kan nog tot uiterlijk 10 december 2023 via de website van Aardrijkskunde Olympiade Nederland. De toets wordt afgenomen in week 3 en 4 van 2024 en de nationale finale zal plaatsvinden van 4 tot en met 7 juni in Amsterdam.

Programma

Het programma is elk jaar anders, maar om een idee te krijgen wordt hieronder kort het programma van afgelopen jaar toegelicht:

De Internationale Geografie Olympiade 2023 vond plaats in Bandung, West-Java, Indonesië. Verdeeld over drie wedstrijddagen kregen de leerlingen afwisselende opgaven van hoog aardrijkskundig niveau voor hun kiezen. De scholieren begonnen met een schriftelijke essaytoets vergelijkbaar met het eindexamen aardrijkskunde, gevolgd door een veldwerkdag met een uitwerking in de vorm een probleemoplossende en ontwerpgerichte opdracht. De laatste toets bestond uit 40 multimediameerkeuzevragen, waarbij de gehele breedte van geografie wordt getoetst.

In het programma werd naast de traditionele onderdelen ook aandacht besteed aan diverse geografische excursies en culturele activiteiten. Zo bezochten leerlingen een nabijgelegen vulkaan, waren er traditionele spellen die ook op de Indonesische Onafhankelijkheidsdag gespeeld worden, was er een museumnacht in het geologisch museum en speelden de deelnemers samen op de Indonesische angklung.