Medailleregen op de 19e Internationale Geografie Olympiade

15 augustus 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Internationele Aardrijkskunde Olympiade
Nieuws
FOTO: Frans Westerveen
De vier Nederlandse medaillewinnaars van links naar rechts Danny Kristen, Jens van Gelderen, Wouter Gispen en Job Huisman.

Het Nederlandse team eindigde op de tweede plek bij de posterwedstrijd van de Internationale Geografie Olympiade (iGeo) en heeft daarnaast vier medailles gewonnen.

Verdeling medailles

Van de 177 deelnemers (uit 45 landen) kregen de beste 15 een gouden medaille, de 30 besten daarna een zilveren en de volgende 45 deelnemers een bronzen medaille.

 

De Internationale Geografie Olympiade vond dit jaar plaats van 8 tot en met 14 augustus in Bandung, West-Java, Indonesië.

Verdeeld over drie wedstrijddagen kregen de leerlingen afwisselende opgaven van hoog aardrijkskundig niveau voor hun kiezen. De scholieren begonnen met een schriftelijke essaytoets vergelijkbaar met het eindexamen aardrijkskunde, gevolgd door een veldwerkdag met een uitwerking in de vorm een probleemoplossende en ontwerpgerichte opdracht. Hierbij konden de leerlingen voor het eerst sinds drie jaar ook weer echt het veld in! De laatste toets bestond uit 40 multimediameerkeuzevragen, waarbij de gehele breedte van geografie wordt getoetst.

Job Huisman uit Leiden was met zijn 21e plaats de beste Nederlander op het wereldkampioenschap Aardrijkskunde voor scholieren. Ook Wouter Gispen uit Houten (31e) behaalde een zilveren medaille. Jens van Gelderen uit Nijmegen (52e) en Danny Kristen uit Borne (73e) gingen met een bronzen medaille naar huis.  Daarmee vielen alle vier de Nederlandse deelnemers in de prijzen.

Naast het officiële wedstrijdprogramma is er tijdens de iGeo ook een postercompetitie. Leerlingen leren de geografie van elkaars landen hierdoor nog beter kennen, waardoor het interculturele begrip tussen de deelnemers ook vergroot wordt. Binnen het thema ‘Creative cultures for inclusive urban communities’ werkten de Nederlandse leerlingen de casus uit van doorgeschoten gentrificatie in Amsterdam-Noord, gebaseerd op een eigen uitgevoerd veldwerk voorafgaand aan de internationale olympiade. Het Nederlandse team had een zeer indrukwekkende poster en eindigde daarmee met een mooie tweede plaats op het podium!

FOTO: Tim Schuring
Danny, Jens, Wouter en Job nemen de posterprijs in ontvangst.
NDSM Poster iGEO 2023 Netherlands.pdf
Download dit document (41.97 MB)

Cultureel programma

In het programma werd naast de traditionele onderdelen ook aandacht besteed aan diverse geografische excursies en culturele activiteiten. Zo bezochten leerlingen een nabijgelegen vulkaan, waren er traditionele spellen die ook op de Indonesische Onafhankelijkheidsdag gespeeld worden, was er een museumnacht in het geologisch museum en speelden de deelnemers samen op de Indonesische angklung. De iGeo vormt op deze wijze ook de basis voor unieke interculturele uitwisseling en nieuwe internationale vriendschappen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Wil je volgend jaar met je school meedoen? De volgende iGeo is van 19 tot en met 26 augustus 2024 in Dublin, Ierland. Aanmelden van leerlingen voor de Nederlandse voorronde kan tot uiterlijk 10 december 2023 via de website van Aardrijkskunde Olympiade Nederland. De toets wordt afgenomen in week 3 en 4 van 2024. De nationale finale zal plaatsvinden van 4 tot en met 7 juni in Amsterdam.

FOTO: Tim Schuring
Post-excursie richting Jokjakarta