Málaga: meer dan zon, zee en zand

1 september 2023
Auteurs:
Gert-Jan Hospers
Stad en Regio en Radboud Universiteit
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2023
toerisme
Spanje
Kennis
FOTO: ALAIN ROUILLER/FLICKR
Aan de Plaza de la Merced ligt het geboortehuis van Pablo Picasso. Het plein, de omliggende bars en restaurants worden druk bezocht door toeristen.

Málaga heeft de afgelopen twee decennia een transformatie ondergaan. De ongekroonde hoofdstad van de Costa del Sol, voorheen vooral aankomst- en vertrekpunt, trekt zelf een groeiend aantal toeristen, onder wie veel cultuurliefhebbers. Ook bij internationale investeerders en digital nomads staat de stad steeds meer op het netvlies.

 

Vanouds kennen veel zonaanbidders de Spaanse stad Málaga (circa 580.000 inwoners) alleen vanwege het vliegveld. Als ze er geland zijn, reizen ze door naar Marbella, Torremolinos, Nerja of andere badplaatsen aan de Costa del Sol. Maar sinds enkele jaren besluiten steeds meer mensen hun vakantie in Málaga zelf door te brengen. Sommigen blijven er zelfs hangen, als inwoner of ondernemer. Terecht, want de stad is booming en biedt voor elk wat wils. Dat heeft niet alleen te maken met het zonovergoten klimaat en de ligging aan zee, de historische binnenstad en de ontspannen levenshouding van de Malagueños. Met lokale ondernemers en cultuurpartners heeft het gemeentebestuur vanaf het begin van de 21e eeuw flink in de stad geïnvesteerd, zowel in de fysieke, economische en culturele infrastructuur als in de marketing daarvan. Zo is het havengebied bij het centrum getrokken, werd de binnenstad autovrij gemaakt en kreeg de plaatselijke kunst- en cultuursector een financiële impuls. Als Pablo Picasso, die in 1881 in Málaga ter wereld kwam, zijn geboortestad anno 2023 terug zou zien, zou hij ongetwijfeld trots zijn. 

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.