Middelpuntvliedende krachten overheersen in de academische sociale geografie

16 juni 2023
Auteurs:
Ben de Pater
Departement Sociale Geografie & Planologie Universiteit Utrecht
Dit artikel is verschenen in: geografie juni 2023 - lustrumeditie
150 jaar KNAG
Kennis
FOTO: PHOTO BETO/ISTOCK
Demonstrerende Latijns-Amerikaanse arbeidsmigranten verzamelen zich aan beide zijden vanhet grenshek tussen Tijuana en San Diego. Vroeger stof voor bijvoorbeeld ontwikkelingsgeografie, nu bestudeerd vanuit border studies, migrant studies en international development studies.

Het zijn werelden van verschil: sociale geografie in de jaren 1970 en nu. Nieuwe interdisciplines leiden tot fragmentatie van traditionele disciplines, en de wetenschappelijke gemeenschap van geografen is diverser en internationaler geworden. 

 

Een halve eeuw geleden, in 1973, begon ik aan een studie sociale geografie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sociale geografie had als academische discipline in Nederland inmiddels focus en een zekere samenhang gekregen dankzij ontwikkelingen in de Engelstalige wereld van de human geography. Regionale monografieën waren niet langer het nec plus ultra, het ultieme streven, zeker niet bij jongere geografen. Zij vatten de sociale geografie op als een discipline die zich boog over de ruimtelijke organisatie van de samenleving (of omgekeerd de sociale organisatie van de ruimte) en het ruimtelijk gedrag van de mensen. Het doel was algemene modellen en theorieën te bedenken en spatial laws te ontdekken.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.