Panorama Rivierenland

1 maart 2023
Auteurs:
Billy Gunterman
deltawerken
Voorzitter jury Glazen Globe
Dit artikel is verschenen in: geografie maart 2023
Opinie

Foto-essay over het rivierengebied

Fotograaf Flip Franssen maakte een boek met een groot scala foto’s van de grote Nederlandse rivierlandschappen. De 289 foto’s zijn geordend in 10 thema's waaronder Rivierenland-Veranderland, Hoogwater, Mens en rivier, Natuur, Rivierverbindingen en stuwen. Dwars door deze indeling heen ademen ze vooral verandering. Verandering van het klimaat en van de sociaaleconomische omstandigheden. Allemaal zichtbaar in het landschap en vereeuwigd in dit boek.

 

Flip Franssen noemt zichzelf een beeldjournalist die reportages maakt. Het Rivierengebied is zijn favoriete domein, hij is er thuis. Geboren in Wijchen, waar zijn vader hem inwijdde in de schoonheid van de Maaslandschappen, lang woonachtig in Nijmegen aan de Waal en ten slotte neergestreken aan de voet van de stuwwal, met uitzicht op de uiterwaarden van de Ooijpolder.

Een foto van Franssen ademt rust, is enigszins verstild en heeft een impressionistisch karakter. Hij let scherp op de compositie en houdt ervan dat de foto in dat opzicht ‘klopt’. Hij werkt met bestaand licht.

Rivierenland-publicist Wim Huijser schreef een inleiding en verzorgde zorgvuldig gecomponeerde korte essays bij de onderwerpen. Zo schetst hij welke drama’s zich bij het hoogwater in 1992 en 1995 in het gebied afspeelden, en neemt je mee in een nostalgische beschouwing over de Verkade-boeken van Jac. P. Thijsse van een eeuw geleden. Huijsers essays zijn een erudiete verrijking van het fotoboek. De tekst is toegesneden op de foto’s, die na de essays volgen. Zelf lees ik de teksten liever pas nadat ik de foto’s hebt bekeken.

Voor Geografie licht Flip Franssen tien in het oog springende foto’s toe.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.