Feestelijke opening tentoonstelling Open Kaart

2 maart 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
150 jaar KNAG
Nieuws

Jubileumjaar KNAG

1 maart openden directeur Els van der Plas van het Allard Pierson en kaartconservator Reinder Storm de tentoonstelling Open Kaart– van atlas tot streetmap. Allard Pierson organiseert de tentoonstelling naar aanleiding van het 150-jarige bestaan van het KNAG in 2023. In de tentoonstelling reis je door zeven eeuwen kaarten en atlassen én werp je een blik in de toekomst. 

 

Al sinds 1880 beheert het Allard Pierson en de voorgangers bij de UvA in bruikleen de kaartencollecties van het KNAG. Veronique Schutjens, voorzitter van het KNAG bedankte het Allard Pierson voor de jarenlange samenwerking en noemde de tentoonstelling een prachtig cadeau op de vooravond van 150 jaar KNAG. De tentoonstelling (met educatief programma) in het Allard Pierson geeft een fascinerend tijdsbeeld van kaarten door de eeuwen heen, in koloniale tijd en in de toekomst.

Op 2 maart 1873 organiseerden namelijk vier aardrijkskundedocenten in zaal Diligentia, Kalverstraat 122, op een paar honderd meter van het Allard Pierson, een vergadering om net als in veel andere Europese landen een geografisch genootschap op te richten. Dat werd het KNAG. De eerste ledenvergadering van 3 juni 1873 is overigens de officiële oprichtingsdatum van het KNAG. Met de opening van de tentoonstelling is ook het jubileumjaar van het KNAG gestart. Dit jaar staan veel activiteiten op de planning, zie hiervoor 150jaarknag.nl.

Veronique Schutjens benadrukte verder dat kaarten onmisbaar zijn voor onderzoek, onderwijs en gebruik in het dagelijkse leven. De toepassing van kaarten kan levensreddend en waardevol zijn bij natuurrampen, zoals onlangs in Turkije. Maar ook voor veiligheid zoals het in kaart brengen van geopolitiek verhoudingen en militaire operaties. En alle andere onderwerpen en sectoren waarin ruimte een rol speelt zoals energie, landbouw, water, infrastructuur, bouw, mobiliteit, navigatie en aardobservatie.

 

In de media:

  • Op 2 maart vertelde Reinder Storm over ‘Open Kaart’ op Radio 1 Journaal (vanaf minuut 0:54)
  • Op 2 maart in de avond schoof Reinder Storm aan bij Op1, ook hier vertelt hij over de tentoonstelling maar ook over een nieuw pronkstuk van het Allard Pierson  (vanaf minuut 44:45)