geografie april 2011

Jongeren en de ruimtelijke x-factor | De slimste steden van het land | Nederlands asielbeleid nu | Formule 1-races | The Lord of the Rings | Görlitz, Duits-Poolse dubbelstad | Coney Island | Geografie van de queer | NLT-module IJs en Klimaat

Nieuws

In memoriam: Gerard Hoekveld, geograaf in hart en nieren

Op 3 februari overleed Gerard Hoekveld, 76 jaar oud, na een jarenlange strijd tegen de kanker. Enkele herinneringen aan een van de boegbeelden van de moderne sociale geografie in Nederland.

in memoriam
Kennis

De slimste steden van het land

Het lijkt een slimme strategie om je stad met allerlei voorzieningen aantrekkelijk te maken voor jonge hoogopgeleiden. Maar wie op deze groep mikt, moet ook werken aan een imago van aantrekkelijkheid.

stadsgeografie
Opinie

Groningen als thuishonk

Groningen kan bogen op de meest herkenbare leuze uit de regiomarketing. Ook in dat opzicht gaat er niets boven Stad en Ommelanden. Tegelijk staat het noordoostelijke deel van de provincie niet bijster aanlokkelijk op de kaart als krimpregio. Het beeld dat de noorderlingen van zichzelf hebben, is een stuk genuanceerder.

Serie: Nederland in twaalf delen
Groningen
Kennis

Noordwest-Holland als achtertuin van Amsterdam

Kleine plattelandsgemeenten zien hun jongeren wegtrekken. Beleidsmakers zetten in op het aanbieden van goedkope starterswoningen. Maar om hoger opgeleide jongeren te boeien kunnen kleine kernen beter verbinding zoeken met de grote, dynamische stad: ‘Noordwest- Holland als de achtertuin van Amsterdam’.

Kennis

Görlitz

Volgens economisch geografen en planologen concentreert de demografische en economische groei van de EU zich binnen een vijfhoek van Londen, Parijs, Milaan, München en Hamburg. Buiten dit ‘Pentagon’ liggen nog ‘geïsoleerde eilanden met signifi cante groei’, zoals Barcelona en Kopenhagen-Malmö. Maar de overige gebieden hebben het zwaar, ondanks alle EU-steun. Het voorbeeld van de Duits-Poolse stad Görlitz-Zgorzelec.

Duitsland
Polen
Kennis

Asielbeleid speelt continu op nationaal en Europees niveau

Het asielbeleid is gezichtsbepalend voor het minderheidskabinet van
Mark Rutte. De ambitie om in Nederland restrictiever op te treden
wordt echter ingetoomd door de juridische ruimte binnen de EU en
de snelle ontwikkelingen in het Europese asielbeleid.

Europese kwestie
Kennis

Geografie van de Formule 1

Op 27 maart start in Melbourne het nieuwe seizoen van de Formule 1. Met 12 teams en 24 coureurs is de ‘koningsklasse van de autosport’ wereldwijd een van meest bekeken sporten. De laatste decennia vinden de races plaats in een steeds groter deel van de wereld. De geografie van de Formule 1 draait om het grote geld.

sport
Opinie

Midden-Aarde bestaat echt

Na de succesvolle verfilming van Tolkiens Lord of the Rings door Peter Jackson waagt de regisseur zich aan een vierde episode, over The Hobbit. Jacksons levensechte filmische landschappen appelleren aan onze instinctieve perceptie van veilig en gevaarlijk.

film
Nieuws

Transformatie

Bij mij in de buurt staan op verschillende plaatsen transformatorhuisjes. Hoogspanning, levensgevaar! Transformatorhuisjes zijn interessante objecten in de stedelijke publieke ruimte. Ze worden beplakt met affiches en vormen een gewilde plek voor zinloze graffiti.

Blog: Stad in zicht
Kennis

Fun, freaks en fantasy

In de hoogtijdagen van Coney Island, het oudste pretpark ter wereld, brachten veel dagjesmensen een bezoek aan de attracties, de boulevard en het strand. Dat is inmiddels een eeuw geleden. Na de Tweede Wereldoorlog zette het definitieve verval in. Nieuwe ontwikkelingen verkeren in een impasse.

New York
Kennis

Een verloren vogelparadijs in kaart

Op de valreep van 2010 verwierf de Bijzondere Collecties van de UvA een handschriftkaart: een voor de kaartencollectie vrij ongebruikelijk landmeetkundig document over een voormalig ‘vogelparadijs’.

Opinie

Naar een geografie van queer

Geografie heeft zich ontwikkeld zonder zich rekenschap te geven van lichaam en seksualiteit. De vanzelfsprekende heteroseksuele denktrant noopt tot nadenken over de mentale en fysieke ruimte voor de queer, de seksuele dissident, de ‘ander’.

Kennis

IJs en klimaat

Een NLT-module voor 5-6 vwo over de wisselwerking tussen ijs en klimaat, die zich prima leent voor een gecombineerde behandeling bij aardrijkskunde en natuurkunde.

onderwijs