geografie september 2011

E.coli/komkommercrisis & EU | Tuinstadidealen in New York | Bestuurlijke kaart van Nederland | Singapore als energiehub | Tenerife
verdroogt | Teddy Bear op wereldreis | China’s drijvende bevolking | Stappenplan veldwerk

Kennis

De E.coli/komkommercrisis

Ieder voor zich en Europa voor ons allen!

De recente uitbraak van een E.coli-epidemie rond Hamburg was bijzonder leerzaam voor EU-watchers. De volksgezondheid werd bedreigd, de markt voor verdachte groentesoorten verstoord. Staatssecretaris Bleker van Landbouw ging in Brussel lobbyen voor compensatie van de gedupeerde Nederlandse komkommerkwekers. Terwijl de Nederlandse regering toch pleit voor meer nationale zelfredzaamheid. In zo’n crisis is de rol van de EU echter substantieel.

Europese kwestie
Opinie

De scriptie van Elle de Jong

Elle de Jong uit Oisterwijk volgde de 4-jarige bacheloropleiding International Tourism Management en Consultancy (ITMC) aan de NHTV Hogeschool in Breda. Haar scriptie Child labor in the tourism sector in Yogyakarta werd bekroond met de Joop Jansen Scriptieprijs voor de beste afstudeerscriptie aan de NHTV. Volgens het juryrapport leverde Elle de Jong ‘een puike prestatie’, volgt ze een enthousiaste en doelmatige aanpak en ‘zijn de aanbevelingen wereldwijd te gebruiken’.

Kennis

Tuinstadidealen in New York City

Jackson Heights is een woonbuurt in het stadsdeel Queens. De buurt is uniek vanwege de zeer diverse bevolkingssamenstelling en de concentratie van grote appartementsgebouwen met privétuinen voor de bewoners. Ze ademen de tuinstadidealen uit het begin van de 20ste eeuw.

New York
Kennis

De bestuurlijke kaart van Nederland

De bestuurlijke betrekkingen in Nederland komen doorgaans tot uitdrukking in een continue stroom van overleg, tenderend naar compromissen, veelal buiten het oog van de media. Er zijn veel klachten over bestuurlijke drukte en stroperigheid in de besluitvorming die af en toe even de publiciteit halen. Veranderingen beperken zich vaak toch weer tot ‘voortzetting van het overleg’, liefst aan de hand van het rapport van nog een adviescommissie.

Nederland
Kennis

Tenerife verdroogt

Wie Tenerife zegt, denkt aan vakantie, een hotel of appartement met zwembad aan zee en heel veel zon. Toerisme bracht het eiland veel bezoekers én blijvers, die samen met de geïrrigeerde landbouw een groot beroep doen op de grondwatervoorraden. De bodem van de waterput komt echter in zicht.

Tenerife
Kennis

Singapore - Klein duimpje in energieland

Singapore wil op energiegebied het voortouw nemen in de regio en zich ontwikkelen tot energieknooppunt. Een verrassende ambitie voor een stadstaat die zelf niet beschikt over natuurlijke energiebronnen. Of ligt daarin juist de motivatie?

energie
Singapore
Kennis

Teddy Bear op wereldreis

Een pluche beer uit Duitsland werd Amerika’s lieveling. Het is ook niet zomaar een stuk speelgoed. Nee, daar gaan vele arbeidsuurtjes in zitten. En daarom reisde de Duitse beer de afgelopen decennia de hele wereld rond. Globalisering in een notendop.

globalisering
Kennis

De drijvende bevolking in China

De jaarlijkse trek van de 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazellen op de Serengeti mag dan indrukwekkend zijn, hij valt bijna in het niet bij de migratie van 340 miljoen mensen in China rond het Chinese Nieuwe Jaar. Bepakt en bezakt nemen ze de auto, bus, trein en vliegtuig om hun nog veelal op het platteland wonende ouders te bezoeken.

China
China
Opinie

Straatfeest

De laatste zaterdag van juni is het weer zover. Straatfeest. ’s Ochtends verdwijnen alle auto’s uit ons deel van de straat en ’s middags organiseren we spelletjes voor de kinderen. Er is een springkussen, een tombola en een zumbaworkshop. Bij veel huizen hangt de vlag uit. In de avond is er een barbecue voor iedereen en speelt de straatband nummers uit de jaren 60 en 70.

Blog: Stad in zicht
Opinie

Kaarten van koning Willem I teruggevonden

Opinie

De teloorgang van Grande Hotel

De film Grande Hotel laat zien hoe een koloniaal droomhotel aan de Mozambikaanse Côte d’Azur volledig werd gestript. Billy Gunterman beschrijft saillante beelden uit de film én schetst het geografische verhaal achter de film.

film
Mozambique
Opinie

Check! We gaan op excursie

Elke aardrijkskundedocent heeft het weleens meegemaakt. Gezellig een dagje uit met havo 4. Een museum bezoeken, een stadswijk analyseren of landschappen bekijken. Na afloop zijn de leerlingen enthousiast. Een dag later zijn ze het meeste weer vergeten. Een checklist om je excursie inhoudelijk sterker te maken biedt uitkomst.

onderwijs
Opinie

Nascholing IJsland

Aardrijkskunde op de basisschool is gebaat bij goede verhalen. Enthousiasmeer de leerkrachten en je hebt een wereld gewonnen in de klas. Bijvoorbeeld door (aspirant-)docenten mee te nemen op een geografische excursie.

onderwijs
IJsland
Opinie

Veldwerk in Nijverdal

Veldwerk doen bij aardrijkskunde in de wetenschap dat jouw metingen daadwerkelijk gebruikt worden door lokale organisaties – dat is nog eens een mooie deal. CSG Reggesteyn uit Nijverdal vult het verplichte eigen omgevingsonderwijs in 5 en 6 vwo in met metingen en onderzoek in een heringericht landschap langs de Regge.

onderwijs
veldwerk
Opinie

Excellente docenten: Verhalen

Minister Van Bijsterveldt wil meer excellente docenten. Het is een nobel streven dat ons allereerst voor de vraag stelt wat ‘excellent’ is. Als ik op mijn dagelijkse gang naar de Albert Heijn zakjes voorgesneden groenten met het label ‘excellent’ vergelijk met ‘normale’ zakjes vind ik sugar snaps en broccoli in plaats van courgette en wortel. Misschien staat ‘excellent’ dus alleen voor anders, net wat zeldzamer, afwisseling van spijs die doet eten. Vooral dat laatste, want leerlingen zijn daar verzot op.

onderwijs