Afsluitdijk Wadden Center geopend

23 maart 2018
Auteurs:
Jan van Mourik
Universiteit van Amsterdam
Nieuws
FOTO: JAN VAN MOURIK
22 maart 2018 13.00 uur. Het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center nog ingepakt

Op 22 maart 2018 werd in Kornwerderzand het gloednieuwe Afsluitdijk Wadden Centre geopend door de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (alumna sociale geografie van de Universiteit Utrecht) en de Gedeputeerde Klaas Kielstra  van de Provincie Friesland, met in zijn portefeuille onder meer ruimtelijke ontwikkeling, wonen en kwaliteit woonomgeving; recreatie en toerisme, grondbeleid, Wadden en Waddenfonds, project De Nieuwe Afsluitdijk.

 

Dat is precies honderd jaar nadat door de Tweede Kamer de Zuiderzeewet werd aangenomen en negentig jaar nadat met de afsluiting werd begonnen.

In dit nieuwe centrum worden de bezoekers geïnformeerd over de betekenis van de afsluitdijk voor de kustveiligheid en de unieke geo-ecologische eigenschappen van het werelderfgoed Waddenzee.

Sinds de afsluiting is een aantal zaken veranderd waardoor de Afsluitdijk aan een broodnodige renovatie toe is. De zeespiegel van Waddenzee is gestegen, tegelijkertijd is de hoeveelheid water die op de Waddenzee moet worden gespuid toegenomen en de waterkwaliteit en de biodiversiteit van het IJsselmeer zijn sterk achteruitgegaan.

Tussen nu en 2022 zal die renovatie worden uitgevoerd. Grotere spuipompen zullen worden geïnstalleerd, de vismigratierivier zal worden gerealiseerd, het monument zal worden verfraaid en vanuit het nieuwe bezoekerscentrum zal de beleving van de Afsluitdijk en alles wat daarmee samenhangt worden gestimuleerd.

FOTO: JAN VAN MOURIK
22 maart 2018 15.30 uur. Het lint is geknipt door de Minister en de Gedeputeerde

Momenteel is de Afsluitdijk al een excursiedoel voor veel toeristen en de bedoeling is om dat te versterken. De Nieuwe Afsluitdijk moet prominent op de kaart worden gezet voor zowel individuele bezoekers (vooral Europeanen) als groepen (zoals Amerikanen, Japanners en Chinezen).

Uiteraard is dit nieuwe bezoekerscentrum een prachtig en leerzaam excursiedoel voor docenten en leerlingen aardrijkskunde en biologie.

Veel meer informatie is te vinden op www.afsluitdijkwaddencenter.nl.