De wereld volgens De Bosatlas, 1877-1939

1 april 2017
Auteurs:
Marco van Egmond
Universiteitsbibliotheek Utrecht
Dit artikel is verschenen in: geografie april 2017
cartografie
Kennis
bosatlas 1884
De kaart van Afrika uit de edities van 1884 (links) en 1885 (rechts) in de vergelijkingsviewer, ingezoomd op Midden-Afrika. Tussen november 1884 en februari 1885 vond in Berlijn een conferentie plaats over Afrika, waarbij het continent onder de koloniale grootmachten werd verdeeld. Ook experimenteert eindredacteur Bos met het kleurgebruik op de kaarten.

UB zet vooroorlogse edities schoolatlas online

140 jaar en 55 edities Bosatlas tonen ons de veranderingen in de wereld én in de opvattingen van de redacteuren. De Universiteitsbibliotheek Utrecht digitaliseerde de 36 vooroorlogse edities, en een online viewer toont per kaart de verschillen in opeenvolgende atlasuitgaven.

 

Toen redacteur Pieter Roelf Bos (1847-1902) in 1877 de allereerste Bosatlas publiceerde, wees niets erop dat deze zou uitgroeien tot dé schoolatlas van Nederland. De Bosatlas moest opboksen tegen maar liefst twaalf concurrerende uitgaven. Het kaartmateriaal was aanvankelijk gebrekkig en qua structuur allesbehalve vernieuwend. Toch voorzag de atlas in een duidelijke onderwijsbehoefte en de edities volgenden elkaar in rap tempo op, vooral vóór de Tweede Wereldoorlog. Zo verschenen in 1891 al de tiende, in 1912 de twintigste en in 1925 de dertigste editie. Eind 2016 rolde de 55e van de persen, die in de loop van dit jaar een digitale variant krijgt (zie Geografie januari). 

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.