Kermis

14 juni 2024
Auteurs:
Frank van Dam
Senior wetenschappelijk onderzoeker Landelijk gebied bij PBL
Dit artikel is verschenen in: geografie 2024 | 5
Malieveld
Den Haag
Opinie
FOTO: FRANK VAN DAM

De moderne mens heeft vele raadselachtige fenomenen voortgebracht. Een daarvan is de kermis. De kermis die voor ongeveer een maand is neergestreken op het Malieveld, is groot. De attracties beslaan meer dan de helft van het veld. De andere helft erachter doet tijdelijk dienst als overnachtingsplaats voor de kermismedewerkers en hun gezinnen. De enorme hoeveelheid trucks en grote caravans vormt een eigen en dichtbevolkte woongemeenschap. Die omvang verbaast me telkens weer.

Wat me ook altijd verbaast, is de enorme herrie. Elke attractie heeft eigen ‘muziek’ en dat alles schettert en boem-boemt met iets te veel decibel door elkaar. Een groter contrast met het anders zo serene Malieveld is nauwelijks denkbaar. Die ondraaglijke kakafonie gaat bovendien gepaard met een melange aan vette aroma’s: van oliebollen tot patat en van poffertjes tot Vietnamese loempia’s. Om misselijk van te worden. En dan heb je nog niet eens in een van de vele attracties gezeten waarin je je met een enorme snelheid door de lucht kunt laten schieten, draaien en zwieren. Heen en weer, op en neer en ondersteboven. Ik ga er maar van uit dat er mensen zijn die dit leuk vinden, want anders zou de kermis niet bestaan. Ieder zijn meug.

In mijn jeugd hadden we in Vlaardingen ook altijd een kermis rond Koninginnedag en Bevrijdingsdag. In mijn herinnering regende het altijd, wat de kermis een wat treurig aanzien gaf. Vijftig jaar later is er aan de aprilse weersomstandigheden weinig veranderd. Het regent veel, het waait de hele tijd, het is koud en slechts af en toe komt een waterig zonnetje tevoorschijn. Niet bepaald omstandigheden voor een druk bezochte kermis. 

En is er iets treuriger dan een nauwelijks bezochte kermis? De attracties zijn vrijwel leeg, de terrasjes verlaten en het kermispersoneel staat er een beetje verloren bij. De kermis is daarmee niet alleen een raadselachtig fenomeen, het lijkt ook een twijfelachtig verdienmodel. Want de kosten aan personeel, energie, onderhoud en afschrijving zullen toch hoog zijn. Al lijkt dat, afgemeten aan het type auto’s dat langs het Malieveld geparkeerd staat, misschien wel mee te vallen.

Maar het blijft raadselachtig, zo’n kermis.

Niets treuriger dan een nauwelijks bezochte kermis