Meer thuiswerken = minder files = minder extra asfalt nodig

21 september 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
mobiliteit
Nieuws
FOTO: HARRY_NL/FLICKR (CC)
File door wegwerkzaamheden op de A27.

Met het nieuwste rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving hebben tegenstanders van de uitbreiding van de A27 bij Amelisweert een extra wapen in handen. Wat blijkt: nu meer mensen thuiswerken en dat blijven doen, zullen er ook op de langere termijn minder files zijn.

Niet dat de mobiliteit afneemt: ook thuiswerkers verplaatsen zich, maar ze doen dat gespreider en vaak buiten de spitstijden. En een geringe daling in het spitsverkeer heeft al een groot effect op congestie, concludeert het PBL op basis van dataonderzoek en gesprekken met thuiswerkers.

Gezien deze uitkomsten moeten beleidsmakers zich achter de oren krabben over de geplande aanleg en verbreding van snelwegen en uitbreiding van treinverbindingen. Het roer moet om. ‘Om de voordelen van het toegenomen thuiswerken vast te houden, is snel handelen door de overheid geboden’, aldus hoofdonderzoeker Edwin Buitelaar.

Een andere ontwikkeling die samenhangt met de recente heroriëntatie van stedelingen op hun directe omgeving en de veranderende mobiliteit, is de 15-minutenstad. Zie het meinummer van Geografie.

Lees meer over de bevindingen van het PBL op de website. Daar vind je ook het hele rapport ‘Thuiswerken en de gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit’.