Planciusmedaille voor Peter van der Krogt

28 juni 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
KNAG
Nieuws
Eelko Postma (KNAG) overhandigt de Planciusmedaille aan Peter van der Krogt.

Vrijdag 24 juni werd Peter van der Krogt in de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam koninklijk onderscheiden en ontving hij de Planciusmedaille van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Van der Krogt ontving de medaille voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de geografische en in het bijzonder de cartografische wetenschap. 

 

Peter van der Krogt is een excellente wetenschapper, die wereldwijd een grote bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het vakgebied historische cartografie. Het betreft een uniek wetenschapsterrein, dat hij toegankelijk maakte door zijn vele publicaties en voordrachten voor vakgenoten, onderzoekers, collega’s, studenten en liefhebbers. Zo schrijft Van der Krogt geregeld verhalen over en geeft duiding bij kaarten voor Geografie en geografie.nl. 

Zijn belangrijkste werk is zonder twijfel de volledige vernieuwde en wetenschappelijk verantwoorde editie van Koeman’s Atlantes Neerlandici, waarvan sinds 1997 vier delen verschenen zijn (in negen banden). Van der Krogt heeft zich op bijzondere wijze onderscheiden door het veiligstellen van een belangrijk onderdeel van ons academisch erfgoed: de rijkdom aan cartografische producten die in ons land in voorbije eeuwen, in het bijzonder in de Gouden Eeuw, zijn voortgebracht.

Van der Krogt gaat nu met pensioen, maar we zullen zeker nog van hem horen via bijdragen in Geografie. 2022 is het Planciusjaar, dit jaar nog zal Van der Krogt dan ook over Plancius schrijven. 

Planciusmedaille
De Planciusmedaille

De Planciusmedaille bestaat sinds 1913 en wordt uit zijn naam uitgereikt vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de cartografie, navigatie en zijn geografische, hydrografische en astronomische deskundigheid.