Salomon Kroonenberg ontvangt Planciusmedaille

18 januari 2023
Auteurs:
Ronald Kranenburg
hoofdredacteur Geografie, KNAG
Nieuws
FOTO: RONALD KRANENBURG
Bij de presentatie van zijn boek De Aarde volgens W.F. Hermans op 11 januari ontving Salomon Kroonenberg de Planciusmedaille van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap uit handen van fysisch geograaf en KNAG-bestuurslid Wim Hoek.

Bij de presentatie van zijn boek De aarde volgens W.F. Hermans op 11 januari in Amsterdam ontving Salomon Kroonenberg de Planciusmedaille van het Koninklijk Nederlands  Aardrijkskundig Genootschap uit handen van fysisch geograaf en KNAG-bestuurslid Wim Hoek. Deze refereerde eraan dat Kroonenberg na Felix Vening Meinesz nu de tweede Nederlandse aardwetenschapper is die zowel de Van Waterschoot van der Gracht Penning (KNGMG) als de Planciusmedaille (KNAG) heeft ontvangen. Een opmerking die de bescheiden Kroonenberg haast verlegen maakte.

Na een opleiding als fysisch geograaf schoof Kroonenberg in zijn werkzame leven aan de universiteiten van Wageningen, Delft en Paramaribo steeds meer richting geologie. Hij ziet geen grote verschillen tussen beide disciplines, hooguit dat de geoloog iets dieper in de aarde kijkt en de fysisch geograaf zijn blik dichter bij het aardoppervlak houdt. En daarbij, tegenwoordig zijn beide verenigd in de aardwetenschappen.

Behalve vanwege zijn verdiensten als wetenschapper ontvangt Kroonenberg de Planciusmedaille vooral ook als belangrijk kennisverspreider van het vakgebied. Hij schreef een reeks succesvolle boeken voor een breder publiek, hield talrijke lezingen en is regelmatig te gast op radio en tv. Ook in Geografie vond hij een dankbaar lezerspubliek. Goed dat Salomon als student na dat eerste saaie semester met wroeten in de modder volhardde en niet switchte naar Italiaans.