Wisseling van de wacht bij Urban Geography-groep UvA

21 oktober 2019
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: BOUDEWIJN BO BOER/UNSPLASH

Op 18 oktober nam Sako Musterd afscheid als hoogleraar Urban Geography aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. Dit jaar zijn Justus Uitermark en Rivke Jaffe aangetreden als hoogleraar binnen diezelfde faculteit. Zij stellen zich graag aan u voor.

 

Justus Uitermark

In september 2019 is Justus Uitermark benoemd tot hoogleraar Urban Geography. Uitermark onderzoekt steden in vergelijkend en historisch perspectief. Hij wil weten hoe machtsrelaties tot uitdrukking komen in de gebouwde omgeving: welke groepen en belangen hebben overwicht en welke worden naar de achtergrond gedrukt?

FOTO: DIRK GILLISSEN/UVA

Voor zijn hoogleraarschap heeft Uitermark drie thema’s uitgekozen om op te focussen. Het eerste thema is de opkomst van digitale platforms, denk aan sociale media maar ook websites als TripAdvisor of het gebruik van online kaarten. Wat voor invloed hebben deze op de stad? Een tweede vraag draait om snelle verstedelijking. Vooral buiten het Westen kunnen overheden de groei van steden niet bijbenen. Hoe komen stadsbewoners in zo’n situatie aan bijvoorbeeld water of elektriciteit? De oorzaken en gevolgen van stedelijk beleid vormen een derde thema. Waarom zetten overheden soms sterk in op stedelijke vernieuwing en soms juist niet? Hoe veranderen overheidsingrepen het stedelijk weefsel?

Met deze benoeming keert Justus Uitermark terug naar de afdeling waar hij in 2003 afstudeerde. In de tussentijd promoveerde hij in de sociologie en politicologie bij het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) en was hij achtereenvolgens universitair docent Sociologie en bijzonder hoogleraar Samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2014 is hij universitair hoofddocent bij de afdeling Sociologie en aan die afdeling blijft hij in deeltijd verbonden om de relaties tussen sociologie en geografie te versterken. Hij verwierf verschillende subsidies, waaronder een Vidi- en Veni-subsidie van NWO.

Rivke Jaffe

Rivke Jaffe werd in januari 2019 benoemd tot hoogleraar Urban Geography with a focus on the geography of everyday life. Jaffe onderzoekt stedelijke ruimte, macht en ongelijkheid. Hierbij richt ze zich in het bijzonder op het alledaagse stadsleven en de culturele processen die onderliggend zijn aan politieke vraagstukken, onder andere op het gebied van stedelijke veiligheid, criminaliteit en milieuvervuiling. Ze onderzoekt hoe verschillende vormen van stedelijke ongelijkheid en autoriteit tot stand komen en hoe ze worden gelegitimeerd en betwist. Ze probeert hierbij te begrijpen hoe stadsbewoners zich verhouden tot verschillende vormen van autoriteit, van verkozen politici tot criminele leiders. Zij bestudeert daarbij zowel formele als informele ruimtes van macht en bestuur, van ministeries en bestuurskamers tot achterkamertjes en straathoeken. Daarnaast kijkt ze naar de verbeelding van stedelijke plekken en bevolkingsgroepen en hoe die verbeelding tot uiting komt in beleidsplannen, wetenschappelijke rapporten, de media en verschillende vormen van populaire cultuur.

FOTO: DIRK GILLISSEN/UVA

De leerstoel Urban Geography with a focus on the geography of everyday life is gericht op het alledaagse stadsleven. Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar hoe stedelijke ongelijkheid vorm krijgt in alledaagse stedelijke ontmoetingen en door transnationale flows van mensen, ideeën, geld en goederen.

Jaffe zal zich als hoogleraar inzetten voor stedelijk onderzoek in verschillende regio’s, zowel in Afrika, Azië en Latijns-Amerika als in Europa en Noord-Amerika. Haar onderzoek benadrukt het belang van een vergelijkende benadering, met oog voor zowel overeenkomsten als verschillen tussen stedelijke processen in zeer uiteenlopende politieke, culturele en economische contexten.

Jaffe is sinds 2012 werkzaam bij het Centre for Urban Studies en de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies van de UvA, eerst als universitair docent, sinds 2013 als universitair hoofddocent en sinds 2016 als strategische onderzoekshoogleraar Cities, Politics and Culture. Voor die tijd doceerde zij onder meer aan de Universiteit Leiden. Jaffe was gastonderzoeker aan Columbia University (VS), Yale University (VS) en de University of the West Indies (Jamaica). In 2013 verwierf ze de prestigieuze Starting Grant van de European Research Council voor haar onderzoeksproject ‘Transforming Citizenship through Hybrid Governance: The Impacts of Public-Private Security Assemblages’ en een Vidi-subsidie van NWO voor het project ‘The Politics of Security: The Impacts of Public-Private Security Assemblages on Governance and Citizenship’. In 2015 werd Jaffe gekozen tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW.