geografie april 2017

Een Nieuw Steden Tijdperk | Shenzhen: een uitdagende onderzoekslocatie | Wow-effect in Zwitserland | Jane’s Walks in
Nederland | Europese Unie bedreigd? | De wereld volgens De Bosatlas, 1877-1939 | GeoFort

Kennis

Een Nieuw Steden Tijdperk?

Terwijl de wereld naar verwachting in hoog tempo blijft verstedelijken, worden stedelijke vormen en processen steeds complexer en moeilijker te meten, vooral in the Global South. GIS en remote sensing bieden mogelijkheden om hedendaagse verstedelijking beter in beeld te krijgen.

India
Opinie

Shenzhen: een uitdagende onderzoekslocatie

Een masterscriptie schrijven is altijd een grote uitdaging. Die wordt nog groter als je veldwerk in een Chinese megastad moet doen en je daarvoor maar zes weken de tijd hebt. Hoe pak je dat aan en welke obstakels moet je overwinnen? Ervaringen van masterstudenten sociale geografie en planologie en hun begeleiders in Shenzhen.

onderzoek
China
Kennis

Wow-effect: glaciale tongbekkens in Zwitserland

Het is een vermoeiende klim: anderhalf uur stijgen, maar dan, om de volgende bocht, ontvouwt zich een grandioos uitzicht. Ik kijk recht in een diepe komvormige laagte aan drie kanten omringd door steile, bijna loodrechte wanden onder een hoog oprijzende bergkam bekroond met scherpe wit besneeuwde toppen.

fysische geografie
Zwitserland
Opinie

Fietsen in Brussel (2)

Dat fietsen in Brussel niet altijd een pretje is, heeft u wellicht nog onthouden van Manuel Aalbers vorige column. De grote boosdoeners waren toen de automobilisten en de fietssuggestiestroken.

Blog: Brussels Lof
Opinie

De straat op om te luisteren naar de stad

Elk jaar worden in mei overal ter wereld stadswandelingen georganiseerd ter ere van de in 2006 overleden Amerikaanse stadsactiviste Jane Jacobs. Ze zijn laagdrempelig, informeel en bedoeld om ideeën te delen over de (eigen) stad. Het afgelopen jaar waren er tien wandelingen in Nederland en het animo groeit.

Amsterdam
Kennis

'Onze Unie wordt bedreigd'

Externe relaties en defensie als nieuw bindmiddel?

In juni 2016 presenteerde Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, een hernieuwde strategie voor het externe optreden van de EU. Is de Unie daarmee beter bestand tegen aardschokken zoals Trump die veroorzaakt?

Europese kwestie
veiligheid
Kennis

De Papwa Sewgolum Golf Course bij Durban

Navranter kan het bijna niet. In het noordwesten van Durban ligt een golfbaan, symbool voor rijkdom en luxe. Pal daarnaast een informele nederzetting met schamele optrekjes van zinken golfplaat. Waar de mensen, soms letterlijk, moeten vechten voor een menswaardig bestaan.

Apartheid
Zuid-Afrika
Kennis

Kaapstad: Overbevolking versus natuur

De serie Apartheid van boven in Geografie belicht aan de hand van dronebeelden dat ruimtelijke segregatie nog altijd bestaat. De urbane expansie en vooral snelle groei van illegale nederzettingen zonder adequate sanitaire voorzieningen bedreigen niet alleen de gezondheid van de bewoners, maar ook kwetsbare ecosystemen, zoals in Kaapstad.

Zuid-Afrika
Opinie

Kaartspelen

We zijn gek op quizzen. Aan de huiskamertafel, het café, op televisie, op internet of via een app.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Ardennen

Ooit was Frank van Dam met een stel vrienden en vriendinnen rond oudjaar in de Ardennen. Standplaats Dochamps, ten noordoosten van La Roche. Er lag een dik pak sneeuw en ’s nachts vroor het meer dan 20 graden.

Blog: Fietslandschappen
Opinie

'Er gaat toch niets boven de morfologie'

Uit een kast die al meer dan 30 jaar niet geopend was, rollen veldwerkverslagen die vertellen over de fysische geografie in Utrecht in een ver verleden. De kast blijkt een tijdcapsule.

Geomorfologie
veldwerk
fysische geografie
Kennis

De wereld volgens De Bosatlas, 1877-1939

UB zet vooroorlogse edities schoolatlas online

140 jaar en 55 edities Bosatlas tonen ons de veranderingen in de wereld én in de opvattingen van de redacteuren. De Universiteitsbibliotheek Utrecht digitaliseerde de 36 vooroorlogse edities, en een online viewer toont per kaart de verschillen in opeenvolgende atlasuitgaven.

cartografie
Opinie

GeoFort: aan de slag met geotechniek

Met 120 pubers tegelijk op excursie, is dat niet veel? Jazeker, maar bij het GeoFort kan het. Leerlingen maken via een afwisselend en uitdagend programma kennis met de aardrijkskunde van de toekomst.

onderwijs
Nederland
Opinie

Kinderboeken door een geografische bril

Leerkrachten in het basisonderwijs vertellen graag verhalen die aansluiten bij de les. Of zoeken geschikte boeken om uit voor te lezen. Hoe bepaal je of een kinderboek ook bijdraagt aan de aardrijkskundige beeldvorming? En wat als je Tove Janssons populaire serie over de Moemvallei langs de geografische meetlat houdt?